Egészség

Visszérszótár: tudd, mit tegyél a szép lábakért!

"Csúnya a lábam", "szenvedek a visszereimtől" – gyakran halljuk, rosszabb esetben mi magunk panaszkodunk, de egészen pontosan mi a szép láb ellensége? Visszérszótár az alapoktól.

Visszér-szótár, hogy tudd, mit tegyél a szép lábakértVénabillentyű

A vénákban áramlik az elhasznált – vagyis oxigénben szegény, szén-dioxidban gazdag – vér a szív felé, ennyit biológiaóráról nagyjából még mindenki tud. A vénákban lévő billentyűkre azért van szükség, hogy megakadályozzák a vér visszaáramlását a gravitáció hatására. Ha nem működnek, „zárnak” megfelelően, akkor kezdenek az erek tágulni, és pang bennük a vér.

Visszérbetegség – varikozitás

A vénákban így megnövekedett nyomás miatt kitágul az ér, az érfal egy idő után kitüremkedik, és a vénák kanyargóssá válnak. Ezeket a beteg vénaszakaszokat nevezzük visszértágulatnak. Nem pusztán esztétikai kérdés, hiszen ilyenkor az érhálózat túlterhelt, a környező szövetekre nézve is ártalmas ez az állapot – erről részletesen itt olvashatsz.

Seprűvénák – hajszálértágulatok

A kisebb, milliméteresnél vékonyabb „pókhálós”, illetve szerteágazó értágulatok. A test több részén is megjelenhetnek, gyakran a visszér kialakulásának „előfutárai”. Sokan csak kozmetikai zavarnak veszik, vagy esetleg erőltetésnek, pedig már ekkor érdemes odafigyelnünk ereink egészségére.

Heparin

A visszeres, ödémás láb „barátja” ez a hatóanyag, amely ezért a visszeres panaszok kezelésére, a szövődmények megelőzésére szolgáló szerek egyik fő hatóanyaga. Ugyanis véralvadásgátló és gyulladáscsökkentő, vagyis az erekben segíti az áramlást, lassítja az alvadást. Találkozhatsz vele injekció formájában, vagy pedig külsőleg alkalmazandó krémekben, gélekben.

Nehézláb-érzés

A pangó vér a duzzadt láb egyik kísérőjelensége: a fáradt lábunk jelez! Gyakran jár együtt más panaszokkal, bedagad a boka, vagy akár a lábszár. Jellemző, hogy nemcsak szó szerint súlyosnak érezzük ilyenkor a lábunkat, de az sajog, és feszítő jellegű fájdalom is jelentkezik. Ha többet akarsz róla tudni, itt olvashatsz tovább!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top