Egészség

Alakul a minden influenzára jó oltás

A madárinfluenza, a H1N1 és a még nem is létező változatok ellen is hatásos lenne az oltás, amin dolgoznak.

Alakul a minden influenzára jó oltásOlyan molekulákat találtak, amelyek megtalálhatóak a vírus legtöbb változatában, és ez hozzásegítheti a kutatókat, hogy egy univerzális influenza elleni oltást hozzanak létre, írja a Daily Mail. Az eredményért megszenvedhettek a kísérleti alanyok, akiket különböző influenzatípusokkal fertőztek meg.

Így jöttek rá arra, hogy a szervezet mindig ugyanazokat a peptideket támadta meg a vírusokban, hogy megvédje magát.

A mostani ellenanyagok a vírusok olyan részei ellen védekeznek, amelyek gyorsan változnak, de ezek a peptidek nagyon lassan alakulnak át, és a különböző variánsokban általában megegyeznek.  Így egyszerre lehet hatásos a madárinfluenza és a H1N1 ellen az ez alapján kifejlesztett oltás.

„A legtöbb oltás csak a már ismert vírusok ellen ad védettséget, de gyorsan kialakulhatnak újak, amelyek hirtelen el tudnak terjedni világszerte” – nyilatkozta a kutatás vezetője. Egy új vakcina kifejlesztése általában hat  hónapot vesz igénybe, ez viszont túl lassú ahhoz, hogy időben meg lehessen állítani egy új variánst. A kutatók abban bíznak, hogy az új oltás öt éven belül bevethető lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top