Egészség

Sok férfi megbánja, hogy sterilizáltatta magát

A tudomány régóta keresi a megoldást a férfiak fogamzásgátlására – most ultrahanggal bombáznák a heréket. Hááát... a közteherviselés érdekében...

Új férfi fogamzásgátló a láthatáronFelcsillanhat a nők szeme, és retteghetnek a férfiak, mivel az első eredmények alapján nagy reményeket fűznek egy új fogamzásgátló módszerhez, ami a férfiak szervezetének működésébe avatkozik bele. De ha meggondoljuk… eddig mindig mi, nők viseltük a fogamzásgátlás terhét – most már igazán átvehetnék tőlünk ezt a felelősséget!

– Ultrahangos kezeléssel sikeresen állították le a sperma termelődését – jelentette be a BBC híre szerint egy tudóscsoport. A módszert eddig patkányokon tesztelték, és azt mondják, hogy az eredmények ígéretesek.

Az eddigi tapasztalatok alapján két tizenöt perces dózis hozza a legjobb eredményt, és úgy a leghatásosabb a dolog, ha meleg, sós vízben csinálják. Kicsit bonyolultnak tűnik az egész, két alkalom között ráadásul ideális esetben két napnak kell eltelnie. Ezzel a módszerrel mindenesetre sikerült egy olyan szint alá vinni a spermiumtermelést, ahol jelentősen csökken a termékenység.

Borotválkozás után heresugárzás?

Új férfi fogamzásgátló a láthatáron“A téma azért érdekes, mert sok férfit izgatna, hogy ne legyen a nőre bízva, hogy teherbe esik-e – mondta dr. Kardos Róbert urológus főorvos. – A kényes kérdés az, hogy visszaáll-e később a spermiumszám, és nem károsodik-e véglegesen a spermiumképzés. Nem kizárható, hogy a kezelés következtében a teljesen el nem pusztult spermiumok miatt genetikailag károsodhat a megszületendő gyermek.”

Az urológus szerint nem valószínű, hogy a férfiak borotválkozás után besugaraznák a heréjüket reggelente – nem mintha a nők szervezetébe ne avatkozna be legalább ilyen drasztikusan az antibébi-tabletta. Igaz, a férfiak kényesebbek a potenciájukra: rosszul viselik, ha úgy érzik, a férfiasságukat valami gyengíti. “Nem éppen dicsőség számukra, hogy kevesebb lesz a spermiumuk” – véleményezte a módszert némi iróniával az orvos, és egyúttal gyorsan megnyugtatta azokat, akik esetleg elkezdtek volna a terhes nőkön végzett ultrahangvizsgálatok miatt aggódni; a normál ultrahang nincs káros hatással a terhességre.

Eddig hiába ígérgették az áttörést

A hormonális fogamzásgátlás a férfiaknál is megoldható volna, a biológiai alapjai megvannak, még sincs jelenleg ilyen gyógyszer a piacon. “Pár évente megjelenik a hír, hogy mindjárt kijön, aztán mégsem – mondja a szakember. – Itt is be kell avatkozni a hormonháztartásba, csak ez a férfiaknál nem tud olyan gyorsan hatni, mint a nőknél, mert a megtermékenyítésre alkalmas spermium képződése pár hónapot vesz igénybe. A nőknél egyszerűbb beavatkozni a hormonális folyamatba. Nem valószínű az sem, hogy 19 éves férfiak elkezdenének női hormont tartalmazó szert szedni, ami a spermiumképzésüket megszünteti. Másrészt vannak olyan vélemények, hogy a női fogamzásgátlás kikísérletezett, megoldott, és ezzel a dolog el van intézve.”

Új férfi fogamzásgátló a láthatáronKínában próbálkoztak növényi alapú férfi fogamzásgátlókkal is, de azok olyan mértékben károsítják a spermiumképzést, hogy az soha nem áll helyre.

Az óvszert leszámítva tehát egyetlen megbízható  fogamzásgátló módszer áll jelenleg a férfiak rendelkezésre, az ondóvezeték elkötése, és ezt olyanok is kérhetik, akiknek nincs gyermekük. Nos, ez azért elég kockázatosan hangzik. Hogyan tudhatja valaki biztosan, hogy később nem gondolja  meg magát? Márpedig nagy eséllyel hiába: “A visszaállítás sikeressége nagyon bizonytalan, körülbelül ötven százalék” – magyarázza dr. Kardos Róbert. Az előrelátó férfi ezért ilyen esetben elhelyez némi anyagot spermabankban – ez persze nem olcsó. De más következménnyel is számolni kell: csökken a magömlés “terméke”. Mégis miért dönt valaki e mellett a drasztikus megoldás mellett? “Főleg akkor szokták kérni ezt a műtétet, ha komoly orvosi ok miatt a nő nem tudja szedni a fogamzásgátlót. Mások azért műttetik meg magukat, mert van már négy-öt gyerekük és nem akarnak többet” – magyarázza az orvos. Másoknál azonban korántsem egyetértésben születik a döntés: “A privát rendelésen sok jómódú 40 év feletti férfi azért kéri az ondóvezeték elkötését, mert nem bízik teljes mértékben a szexuális partnerében, és szeretné elkerülni, hogy nem kívánt gyermeke szülessen…”

Az ókori görögöktől a 21. századi Indiáig

A görögöknél is használtak a férfiak fogamzásgátló szereket, például a kender és kerti ruta magjával védekeztek, a középkori perzsák pedig a gyapotmagot használták erre. Utóbbinak azóta tudományos kísérletek is bizonyították a hatásosságát, gyógyszer viszont azért nem készült belőle, mert tíz-húsz százalékban hosszú távon is terméketlenséget okozott. A kétezres években a papayával folytattak biztató kísérleteket, de gyógyszer ebből sem született.

A hővel történő fogamzásgátlást Hippokratész is említi, ehhez háromnegyed óráig kell 47 fokon tartani a heréket, ami elég kellemetlen – az ultrahangos verzió ennek a modern és kényelmesebb megfelelője. Próbálkoztak a herék felfüggesztésével is, ilyenkor a test hője hat, és egy szuszpenzort kell hordani hozzá, de ez sem hangzik különösen szexinek.

A hormonális fogamzásgátlók közül mostanában olyasmikkel kísérleteznek, amiket injekció formában lehet beadni, de tablettáról is szólnak hírek. Emellett több olyan módszeren is dolgoznak, ami az ondóvezeték elkötéséhez hasonló, csak nem visszafordíthatatlan. Ezeknek az a lényege, hogy úgy tömik el az ondóvezetéket, hogy a használt anyagot később el lehet távolítani.

 

Sok férfi megbánja, hogy sterilizáltatta magát


Játssz velünk és nyerj! Kattints a képre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top