Egészség

Rosszul jársz, ha alszol rá egyet

Jobb ébren maradni, ha baj ér minket, mert az álmunk szinte tartósítja a rossz érzéseket.

Rosszat tehet, ha alszunk rá egyetHa egy negatív élmény után lefekszünk aludni, akkor az álmunk megőrzi a rossz emlékeket – írja az ABC News. „Nemcsak az emlékek, hanem a felzaklatott érzelmek is megmaradnak ilyenkor az emberben” – mondja az erről szóló új tanulmány egyik szerzője, aki szerint ha valami baj ér minket, akkor jobban járunk, ha utána ébren maradunk.

Ha gondban vagyunk, akkor eleve nehezen jön szemünkre az álom, és ezek szerint altatóhoz nyúlni sem jó döntés. „Ha csak rossz napunk volt, attól még nem kell virrasztanunk – tette hozzá a neurológus, nehogy tömegek kezdjék alvásmegvonással kínozni magukat a napi stressz után. – Bizonyos emlékeket és érzelmeket jobb megtartani, mert tanulunk belőlük.”

A tanulságot az alapján vonták le a kutatók, hogyan reagáltak egészséges felnőttek a nekik mutatott megrázó képekre. A fotókat kétszer nézették meg velük fél nap különbséggel, és a csoport egyik fele aludt a szünetben, a többiek viszont nem. Akik nem pihentek, azok arra sem mindig emlékeztek, hogy látták-e korábban a képeket, az alvósak viszont néha még erősebb érzelmekkel reagáltak rájuk, mint először.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top