Egészség

Agyba ültetett pacemakerrel gyógyítanák a depressziót

Azt még nem értik, hogyan működnek az ember fejébe ültetett elektródák, de a legtöbb betegen állítólag segít.

Agyi pacemeaker gyógyítja a depressziótEgy új kutatás szerint a depressziósok és a bipoláris zavarban szenvedők állapotán is javít az a pacemaker, ami az agynak küld elektromos implulzusokat. Ez a mély agyi stimulációnak nevezett módszer főleg azoknak jelenthet nagy segítséget, akiknek nem használnak az eddig elterjedt gyógyszerek és terápiák – írja a Daily Mail nevű brit lap.

Az eszközt tizenhét beteg koponyája alá ültették be egy amerikai egyetem kutatói. Az agyuk mindkét oldalára elhelyeztek egy-egy elektródát, amiből a bőr alatt vezetnek finom vezetékek a mellkasukba ültetett pacemakerhez. Már hat hónap után azt tapasztalták, hogy a betegek majdnem felének javult az állapota. Összesen két évig tartott a kísérlet, és az eredmények ez idő alatt tovább javultak: 92 százalék jobban lett, és 58 százalék meg is gyógyult.

A kutatást vezető doktornő egy korábbi tanulmányában először jutott arra a következtetésre, hogy a módszer segíthet a depressziósokon, és az új eredmények után tovább szeretné finomítani a kezelést.

Az agyi pacemakert már sikerrel alkalmazzák más betegségek kezelésére, többek között a Parkinson-kór és a kényszerbetegség gyógyítására, a működését viszont még nem tudták megfejteni.

A mély agyi stimulációt Magyarországon is alkalmazzák, tavaly a Pécsi Tudományegyetemen epilepsziás betegeket kezdtek vele gyógyítani kísérleti jelleggel. A beavatkozás viszont nem olcsó, a gyártó oldalán elhallgatják az árát, de a families.com nevű oldal egyik blogolója szerint 14 millió forintos tétel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top