Egészség

Téli kisokos, ha visszeres a lábad

Hiába nem szereti a többség a mínuszokat, a zord, sötét estéket és a latyakot telente, a visszérbetegségekkel küzdők számára előnyöket is tartogat ez az évszak.

Téli kisokos, ha visszeres a lábadEnyhülést jelent ahhoz képest, hogy a nyári meleg hatására rosszabbodnak a vénás tágulatok, és ilyenkor könnyebb eltakarni a kitüremkedő ereket, hiszen úgyis mindenki nadrágban és hosszú szoknyában jár. Összeszedtünk azért pár igazi téli tudnivalót, amire nem árt odafigyelni!

Ugyanolyan fontos jó lábbelit választani

Jólesik a boltok polcain megcsodálni a magas sarkú, kecses csizmákat, de aki visszerekkel küzd – vagy aki öröklött hajlam miatt esélyes rá, hogy nála is kialakulhatnak –, az jobb, ha nem csábul el. Ezek a rendszerint szűk kialakítású lábbelik – a hegyes orrú változatról nem is beszélve – sokszor összeszorítják a lábat, a magas sarok miatt pedig megfeszül a lábszár, és így nem tud rendesen visszaáramlani a vénákban a vér.

Gondoljatok arra, hogy a magas sarok télen egyébként sem praktikus, az elesés és a lábtörés veszélye győzedelmeskedjen a hiúság felett!

Melegbe érve húzzunk váltócipőt!

Köztudott, hogy a meleg, nem is beszélve a nyári kánikuláról, nem tesz jót a kitágult vénáknak, sok visszerekkel küzdő betegnek ilyenkor észrevehetően romlik az állapota. A meleg miatt ugyanis az erek ernyedtebbek, lassul a vérkeringés, fokozódik a pangás. Nos, ha a téli csizmában, bakancsban üljük, még rosszabb esetben álljuk végig az egész napot fűtött helységben, akkor ugyanez a hatás. A megoldás egyértelműen a váltócipő, viseljünk lapos sarkú, kényelmes cipőt a munkahelyünkön.

Szaunát ilyenkor se

Egyetértünk, nincs jobb, mint a hóesésből megérkezve beülni egy szaunába, és élvezni a testünket átjáró meleget. A szaunaszezon ősszel indul, télen van a csúcspontja, de visszeres betegségben szenvedők tartóztassák meg magukat: a nagy melegben a visszerek még jobban kitágulnak, ezért jobb kerülni. Néhány infraszaunában a lábrész kikapcsolható, ennek ellenére legyünk elővigyázatosak, jobb megelőzni az erek kidudorodását, mint utána próbálkozni a folyamat visszafordításával.

Óvatosan a fürdőkkel

A meleg termálvizes fürdőket is sokan télen keresik fel, de kóros vénatágulatokkal küzdők nagyon figyeljenek arra, hogy csak a nem túl meleg vizű helyeket keressék fel. Általában 35 fokban szokták meghatározni a még vállalható hőfokot, de mindig előre tájékozódjunk. A legbiztosabb, ha maradunk a hideg-meleg vizes váltott fürdőnél, azért még kifejezetten hálás is lesz a lábunk!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top