Egészség

Sohasem késő harcba szállni a visszerekkel

Érdemes időben elkezdeni a visszeresség kezelését, hiszen így a betegség súlyosbodását lassíthatjuk és akár a súlyosabb szövődmények kialakulását is megelőzhetjük. Ezzel szemben a többség már csak akkor fordul orvoshoz, amikor nagy a baj.

Sohasem késő harcba szállni a visszerekkel

Ha visszérbetegségről hallunk, elsőre szinte mindenkinek a lábat elcsúfító lila érhálózat nem éppen szép képe ugrik be, pedig a takargatott szépészeti problémánál jóval többről van szó, hiszen a visszeresség komoly betegségekhez vezethet. A visszérbetegség egyik ilyen következménye a láb romló vérkeringése miatt  kialakuló súlyos elváltozás, a láb kifekélyesedése.

Bár lábszárfekély nem csak visszeresség miatt alakulhat ki, de egyértelműen ez a leggyakoribb kiváltó oka. Az orvosok a lábszárfekélyt a visszeresség egyik legsúlyosabb, leggyakoribb szövődményének tartják, nem is önálló betegségnek. Előfordulásának magas aránya azért elkeserítő, mert a kialakulása egy hosszan tartó folyamat eredménye, a vénás betegség tüneteinek megjelenését követően évek, sőt akár évtizedek is eltelhetnek a kialakulásáig. Ami egyben azt jelenti, hogy sokat számít, járunk-e rendszeresen orvoshoz, kapunk-e megfelelő kezelést, vagy sosem látta orvos a lábunkat, és már csak a kialakult szövődménnyel, következménnyel fordulunk hozzá.

Mindenképpen kapjunk észbe, ha még csak a kis vékony ereket, vagy főleg ha már a nagyobb ágakat is érinti a visszeresség. Ha többször is előfordul visszérgyulladás, akkor ezek maradványtüneteket hagynak maguk után, ilyen például a vénás keringés további romlása. A folyamat során a bőrterület keringése egyre romlik, elzáródnak a nyirokkeringési utak, míg végül jelentkeznek az elhalási tünetek. Tehát a lábszárfekély nem más, mint adott bőrterület vénás keringésének jelentős károsodása és a következményes szövetelhalás.

Ne hanyagoljuk el tehát a lábunkat! Az első jelektől fogva még rengeteg mindent tehetünk: életmódváltással, a felesleges kilók leadásával, gyógyító hatású krémek, gélek alkalmazásával és a bőr alatt fekvő vénákat összenyomó gumiharisnyák és rugalmas pólyák hordásával.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top