Egészség

Hogyan enyhítsük a tüneteket vénaműtét után?

Nem túlzás, a visszeresség, vagyis vénatágulat Magyarországon népbetegségnek számít. A lábat elcsúfító, dudorodó visszerek nemcsak esztétikai-kozmetikai, de komoly egészségügyi problémát jelenthetnek. Sokan végül mégis azért döntenek a műtéti megoldás mellett, mert nagyon zavarják őket a kacskaringós lilás erek, és elegük van abból, hogy folyton takargassák a lábukat.

Hogyan enyhítsük a tüneteket vénaműtét után?Ha nem sikerült megelőzni a visszerek kialakulását, a tüneteken pedig az injekciós kezelések, a kompressziós harisnya, illetve a megfelelő életmód sem segítenek már, akkor előbb-utóbb már csak a műtét marad. Sokan ilyentájt, télen végeztetik el a visszérműtétjüket, egyszerűen abból a praktikus megfontolásból, hogy hosszú nadrágban, illetve vastag harisnyában nem látszik a műtét utóhatása.

Az érsebészeti beavatkozással elsősorban a nagyobb átmérőjű, kitágult vénákat távolítják el. Ezek rendszerint már fájdalommal is járnak, és fennáll a szövődmények kialakulásának veszélye. Manapság a fejlett technikának köszönhetően mikrosebészeti eljárással történik a vénaműtét. A tűre emlékeztető eszközzel apró bemetszéseken keresztül, a vénák falánál fogva veszik ki az adott érszakaszt, mert így minimalizálni lehet a bőr sérülését.

Ennek ellenére, aki már átesett a beavatkozáson, az jól tudja: a vénaműtéteket duzzanatok, véraláfutások kísérik. Ez az állapot jól kezelhető heparin tartalmú készítményekkel. Ez a hatóanyag megakadályozza a vérrögök képződését, javítja a keringést, és lehúzza a duzzanatokat. Jót tesz a vénafalgyulladás ellen is, de a műtétek után talán az a legfontosabb feladata, hogy enyhítse a kellemetlen tüneteket.

Az sem utolsó szempont, hogy a heparin hatásának köszönhetően gyorsabban szívódnak fel a kisebb-nagyobb véraláfutások.

Az operáció után fontos a megműtött végtag felpolcolása, és persze a pihentetése. Jegelni is lehet, de borogatni nem, mert akkor a sebek felázhatnak. Fontos még a láb szakszerű fáslizása, amelyről itt olvashatsz részletesen. Ezeken kívül tényleg már csak némi türelemre lesz szükségünk, mert rendszerint pár hétbe telik, hogy nyoma se legyen a műtétnek, és örülhessünk az eredménynek.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top