Egészség

A 3 leggyakoribb tévhit a visszerekről

Ha te is azt hiszed, hogy a visszér csak az idős nők és a pincérek betegsége, akkor nagyon tévedsz. Összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket, és meg is cáfoljuk őket!

…úgyis csak az idősebbeket érinti

Súlyos tévedés, már a középkorúaknál, sőt akár fiatal korban is kialakulhat. Az igaz, hogy a vénák a kor előrehaladtával is folyamatosan veszítenek rugalmasságukból, ezért idősebbeknél sokkal inkább előfordulhat az értágulat, de ez – főleg a helytelen életmód miatt – már előbb is bekövetkezhet. Fiatalkorban elsősorban akkor jelenik meg, ha a családban fennáll a betegségre való hajlam, illetve több családtagot is érint, így ebben az esetben jobb fokozottan odafigyelni a megelőzésre.

…de én nem végzek állómunkát

A sok ácsorgással járó foglalkozást űzők – például a fodrászok – tényleg gyakran szenvednek a betegségtől, csakhogy a sok ülés – az ebben a pillanatban is számítógép előtt görnyedők, figyelem! – ugyanúgy elősegíti a visszerek kialakulását. Ráadásul a mozgásszegény életmód, a 8-10 órán át íróasztalhoz láncoló munkák a felesleges kilók szaporodásának is kedveznek, márpedig a túlsúly is egy plusz rizikófaktor a lábat elcsúfító lila seprűvénák kialakulásánál.

A 3 leggyakoribb tévhit a visszerekről

…néha nehéz a lábam, de semmi komoly

Gyakran előfordul, hogy valakinek nincsenek súlyos panaszai, mindössze időnként fáradtnak, nehéznek érzi a lábát, vagy éjjel jelentkező lábszárgörcsei vannak, mégis legyint rájuk. Ez azonban tévedés: a visszeresség első tünetei éppen ezek! A visszeresség nem akkor kezdődik, amikor megjelennek a lábszáron az elődomborodó vénák, hanem amikor megjelennek a panaszok. Az orvosok pontosan fel tudnák mérni az erek állapotát, csak sajnos hazánkban sokan bagatellizálják állapotukat, és már csak a súlyos tünetek megjelenésekor kapnak észbe és fordulnak szakemberhez.

Szóval ha nem akarsz mindig nadrágban vagy bokáig érő szoknyában járni, ráadásul elviselni a visszerességgel járó fájdalmat, akkor lépj azelőtt, hogy komoly gondokat okoznának a pangó vénák.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top