Egészség

Pofonegyszerű otthoni tornával a visszerek ellen

Már napi 20 perc gyakorlással is rengeteget tehetünk lábunk egészségéért és – lássuk be, nekünk, nőknek ez is fontos – szépségéért. A legjobb vénatorna-gyakorlatokkal felélénkítjük a vérkeringésünket, de jót tesz a kötőszöveteknek, és nem utolsó szempont, hogy a közérzetünknek is. Itt is igaz a szlogen: idősebbek is elkezdhetik!

Írtunk már a visszerek ellen is hatásos aquafitneszről, tornáról és más remek mozgásformákról, de nem kell feltétlenül kimozdulnod, elmenned egy edzőterembe, fizetni a foglalkozásért, átöltözni – és még sorolhatnánk. Ha nem fér bele egy komplett edzés, vagy a hidegben nincs kedved nagyokat sétálni, ne keseredj el, akkor is megtornáztathatod fájó, elnehezült lábad. Nem kell más, csak egy kényelmes ruha, egy leterített pléd vagy törölköző, és kezdődhet a vénás torna. Ha súlyosabb vénatágulattal küzdesz, azért kérdezz rá orvosodnál, nehogy megerőltesd magad.

Pofonegyszerű otthoni tornával a visszerek ellen• Feküdj a hátadra, a két lábad legyen kinyújtva egymás mellett, a földön! Feszítsd le a lábfejed, amennyire csak tudod, kicsit tartsd meg, majd egyenesítsd ki! Ismételd meg legalább tízszer, majd utána végezz – mindkét irányba – köröző mozdulatokat a lábfejeddel!

• Még mindig háton fekve emeld fel a lábad, és kezdj el nem túl gyorsan, de ütemesen biciklizni a levegőben. Érezd, ahogy alaposan átmozgatod a lábadat!

• Tedd a kezed a fejed alá, a tarkód alá, feküdj kényelmesen! Húzd fel a lábad úgy, hogy a talpad a padlón legyen, majd a szorosan összezárt lábaidat döntsd balra, majd jobbra. Ismételd meg legalább hússzor!

• Felváltva emeld fel magasra a kinyújtott lábadat, de nem akárhogyan: közben a lábfejjel végezz „integető” mozdulatokat. Legalább ötször ismételd meg, majd jöhet a másik láb. Lehet, hogy vicces látvány, de roppant hatásos, megszünteti az erekben a pangást.

• Végül pihenj pár percet magasra polcolt lábbal: támaszd a lábad a földön fekve a kanapénak vagy egy alacsonyabb fotelnek, vagy helyezd magas párnára. Szinte érezni fogod, ahogy áramlik a vér a lábadban! Közben lélegezz mélyen! Akik ismerik a jógalégzést, itt remekül használhatják.

Az egész mozdulatsor nem vesz több időt igénybe, mint 15-20 perc, mégis rengeteget segíthet a fájó visszerek megelőzésében vagy a tünetek enyhítésében.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top