Egészség

Az apácák is szedjenek fogamzásgátlót?

Ausztrál orvosok azt szeretnék elérni, hogy az apácák is szedhessenek fogamzásgátlót. Egészségügyi okokból.

Szedjenek az apácák is fogamzásgátlót!Az apácák körében rendkívül nagy arányban előforduló betegség a mell-, a petefészek- és a méhnyakrák. A kutatások szerint ez azért van, mivel gyermektelenek, a terhesség és a szoptatás hiánya pedig növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Ausztrál orvosok szerint a problémát enyhíthetné, ha az apácák szedhetnének fogamzásgátlót, mivel állításuk szerint azoknál a nőknél, akik szedik a tablettát, 50-60 százalékkal kisebb a petefészek-, illetve a méhnyakrák kialakulásának esélye, mint azoknál, akik sohasem szedték.

A kutatók azt szeretnék, ha a katolikus egyház minden apáca számára ingyenesen hozzáférhetővé tenné a fogamzásgátló tablettákat. A felekezet azonban hivatalosan elítéli a fogamzásgátlás mindenféle formáját. Igaz, VI. Pál pápa egy 1968-as enciklikájában kinyilvánította, hogy az egyház nem tiltja azokat a terápiás eszközöket, melyekkel valamilyen szervi betegséget lehet gyógyítani, még akkor sem, ha azoknak emellett fogamzásgátló hatása is van.

A katolikus egyház illetékesei egyelőre semmilyen módon nem reagáltak az ausztrál The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent javaslatra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top