Egészség

Korlátozzák a forgalmat a szmogriadó miatt

Csütörtök reggel hat órától elrendelték a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedési tilalmát a főváros közigazgatási területén. Sokba kerülhet, ha valaki mégis kimerészkedik az útra.

Ez a korlátozás minden nap reggel 6 órától este 22 óráig tart. Az intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és százezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni, mert a kis szemcseméretű szálló por egy napra számított átlagkoncentrációja 2011. november 16-án a főváros összes mérési pontján meghaladta a riasztási küszöbértéket. Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint a csütörtökön nem várható javulás.

A városban szinte fojtogató a levegő. A szmog egészségkárosító hatásai közé tartozik, hogy izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt ilyenkor többen fordulnak orvoshoz, és nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Fontos, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagy forgalmú utakat.

Jelentősen romlott a levegő minősége a Közép-Dunántúlon is, a szálló por koncentrációja Ajkán, Veszprémben, Várpalotán, Székesfehérváron és Dunaújvárosban szerdán meghaladta a riasztási küszöbértéket. Veszprémben pénteken – a mérési eredmények függvényében – elrendelhetik a szmogriadó riasztási fokozatát. A várpalotai önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy mérsékelje a sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelüzemű, illetve a kétütemű járművek használatát, és a szén, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top