Egészség

Még jót is tehet, ha lázas vagy?

Sokan már akkor gyógyszer után kapkodnak, ha 37,5-et mutat lázmérő, más az utolsó pillanatig vár. A középút lenne egészséges.

Azt eddig is tudtuk, hogy a láz a test védekező reakciója a baktériumok és vírusok ellen. Amerikai tudósok azonban nemrég laboratóriumi kísérletekkel azt is bizonyították, hogy a láz növelheti az immunrendszer hatékonyságát, mert magasabb hőmérséklet mellett több védekező fehérvérsejt veszi fel a harcot a fertőzéssel szemben.

A gyerekeknél lázgörcs is gyakrabban előfordulhat
A gyerekeknél lázgörcs is gyakrabban előfordulhat

Ezért ha megfáztál vagy elkaptál egy jó kis vírust, nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha azonnal gyógyszer után nyúlsz, állítják a szakemberek. Bizonyos fokig hagyhatjuk a lázat dolgozni, ha el tudjuk viselni. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy a 39 fok fölötti tartós láz már veszélyes lehet az agyműködésre, a szívre, és fennáll a kiszáradás kockázata is.

Még óvatosabbnak kell lenni, ha gyerekről van szó, mert náluk viszonylag gyorsan kialakulhat a lázgörcs. A szakemberek szerint azoknak sem érdemes sokáig lázas állapotban maradni, akik szívbetegek, volt már stroke-os megbetegedésük vagy egyéb krónikus betegségben szenvednek. Ha pedig tartósan 40 fok körüli lázat mérünk, az már komoly fertőzésre utal, nem csak egy egyszerűen leküzdhető vírusos betegségre.

A tanulmányt a Leukocyte Biology (Leukocita Biológia) című szaklap novemberi száma közölte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top