Egészség

A cukormentes rágó is árt a fogaknak?

Te is nyugodtan rágod, mert nincs benn cukor, ami nem csak hizlal, de a fogaknak is árt? Hát, egy friss kutatás szerint a rágókban lévő édesítőszer is károsítja a fogzománcot.

A cukormentes rágógumik ízét sem élvezhetjük már lelkiismeret-furdalás nélkül: egy angliai vizsgálat során arra jutottak, hogy a bennük lévő édesítőszer -ha nem is olyan mértékben, mint a cukor – szintén káros a fogakra.

Ezekben vajon milyen édesítőszer van?
Nem hizlal, de árt a fogaknak?

A szakemberek szerint az édesítő hosszú távon koptatja a fogzománcot, érzékennyé és szuvasodásra hajlamossá teszi a fogakat. Ráadásul arra is figyelmeztetnek, hogy a káros hatás leginkább a gyümölcsös ízesítésű termékekre igaz, amelyekben az édesítésre használt xylitolt még savas összetevőkkel is párosítják.

Az évek során a rágógumigyártók mindent megtettek, hogy az egészséges életmód részeként pozicionálják termékeiket, többek közt a cukrot édesítőszerre cserélték. Nos, ezek után várjuk a megoldást, ugyanis sem a friss, mentolos, sem pedig az édes, gyümölcsös ízekről nem szívesen mondunk le.

A kutatás eredményeit a Brit Fogorvosok Szaklapjában közölték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top