Egészség

Vége a fájdalomnak: készül a tű nélküli oltás

Kifejlesztették az oltótapaszt, amellyel tűszúrás nélkül, fájdalommentesen adhatók be a védőoltások. Ha elkészül az új találmány, vége a kellemetlen szurkálásnak!
Mark Kendall és az oltótapasz
Kendall és az oltótapasz

Az ausztrál Mark Kendall professzor és csapata a Queenslandi Egyetem biomérnöki és nanotechnológiai intézetében fejlesztette ki az úgynevezett nanotapaszt, ami a jövőben felválthatja majd a hagyományos injekciós tűket.

A tapasz közvetlenül a bőr alá juttatja be az oltóanyagot, ahol sokkal több immunsejt található, mint az injekciós tű által elért izomszövetekben. Magából az oltóanyagból így kisebb mennyiség is elegendő, emiatt még olcsóbbak is lehetnének a védőoltások. A tapasz ráadásul könnyen szállítható, hűtést sem igényel és nincs szükség szakemberre a beadásához.

Így a fájdalommentességen túl óriási előnye, hogy a fejlődő országokban is sokkal több gyereket lehetne olcsón és egyszerűen beoltani. 

Az orvoscsoport a kiemelkedő találmányért idén Eureka-díjat kapott Ausztráliában. Ahhoz azonban, hogy a tapasz forgalomba kerülhessen, még sok további kísérletre van szükség. Elképzelhető, hogy éveket vagy egy évtizedet is várnunk kell a fájdalommentes védőoltásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top