Egészség

EKCÉMA? Száraz bőr?

Gyulladt, viszket és kivörösödött a bőre? Hólyagocskák, hámlások vagy göbök jelentek meg rajta? Bizonyára jól ismertek ezek a tünetek azok számára, akik ekcémával küzdenek.

Az ekcéma, vagy más néven atópiás dermatitisz nem egy fertőző bőrbetegség, fő jellemzője a bőr idült gyulladása. Az ekcéma tünete lehet a bőrön a kivörösödés, hólyagocskák, göbök vagy hámlás megjelenése. A bőrelváltozás eloszlása a testfelszínen nagyon változatos lehet. A léziók megjelenhetnek az arcon és a törzsön, a hajlatokban, de lehet a fejbőrön, tenyéren, talpakon is. Gyakori tünete a viszketés.

Az atópiás dermatitisz az egyik leggyakoribb gyermekkori bőrbetegség, kinőhető, de felnőttkorban sem ritka. A lakosság 5–15 százaléka szenved az ekcéma enyhébb-súlyosabb formájában. Az ekcéma egy krónikus, vagyis hosszan tartó állapot, az időről időre jelentkező fellángolásokat tünetmentes időszakos tarkítják.

EKCÉMA? Száraz bőr?

A leggyakoribb kiváltó okok az ekcéma esetében az irritáló anyagok (szappanok, illatanyagok, kozmetikumok, mosószerek), ruhák (pl. a gyapjú), az extrém hőmérséklet és páratartalom, bizonyos élelmiszerek, levegőben terjedő allergének (penész, szőr, poratka).

Az ekcémás bőr ápolása

A ekcémás bőr gyulladásának csökkentésére lokális szteroidkezelés javasolt. A kezelés szüneteiben ún. intervallumterápia javasolt, ami főként a száraz bőrfelület kiszáradásának megelőzését, a bőr hidratálását jelenti.

Az ekcémás bőr esetében különösen fontos, hogy ne használunk allergizáló összetevőket. A száraz, ekcémás bőr fokozottan hajlamos a viszketésre, ezért fontos, hogy ápolására olyan terméket válasszunk, amely a bőrfelszín hidratálása mellett a viszketést is csökkenti. Ezzel visszaállítjuk a bőr védőfunkcióját, meggátoljuk a kórokozók elszaporodását a bőrfelszínen. A megfelelően ápolt bőr javítja a közérzetet, kellemessé teszi a máskor fájó érintést.

EKCÉMA? Száraz bőr?

 

Minden Decubal® termék természetes vagy bőrazonos lipideket tartalmaz, segít a bőr természetes védőfelszínének helyreállításában. Kifejezetten ekcémás bőrre ajánlott a Decubal® Intenzív krém és a Testápoló. Emellett a Decubal® fürdőolaj magas lipidtartalmának köszönhetően a mindennapi fürdéshez, zuhanyozáshoz javasolt.

További információk: www.ekcema.com

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top