Egészség

Csipkés harisnyával a visszerek ellen

A túlsúly leadásával, rendszeres, de nem megerőltető sétával és a kellemetlen panaszokat enyhítő krémekkel sokat tehetünk a fájó és zavaró visszerek kezeléséért. Van azonban még egy lehetőség: a kompressziós harisnyák viselése. Szerencsére már csinos változatok is léteznek!

Először is: a kompressziós – vagy más néven rugalmas – harisnyák lényege, hogy szorosan a lábra feszülnek, így összenyomják a bőr alatti vénákat, segítve ezek kiürülését. Ezzel csökken a vér pangása, illetve a keringészavar az adott területen, vagyis javul a szövetek vérellátása. A kitágult, kitüremkedő vénák szorításával így csökken az ödéma, a különleges szövésű anyagoknak köszönhetően pedig – a felfelé egyre nagyobb nyomás miatt – könnyebben továbbítódik a vér a szív felé.

Csipkés harisnyával a visszerek ellenA kompressziós, combig érő harisnyákat, zoknikat, illetve teljes harisnyanadrágokat éppen az általuk kifejtett nyomás miatt nem szabad feljebb húzni, mint amelyik terület problémái miatt viseljük.

A nem megfelelő harisnya inkább árt, mint használ, ezért mindenkit óva intenénk attól, hogy ijedtében felvegye a másvalakinek előírt kompressziós fehérneműt, amint meglátja az első lilás foltokat a lábán. Ráadásul ezeket nem is egyszerű felhúzni, gyakorlást igényel, ezért mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, és vegyük figyelembe a szakember tanácsát.

A harisnyákat – erősségtől függően – különféle fokozatokban árulják, az I. fokozat már megelőzésként is javasolható, ha például öröklött hajlamunk van visszérbetegségre. Jó hír, hogy már nemcsak méretben, hanem színben és mintában is széles a választék, vannak kifejezetten szép, csipkés változatok is. Vannak speciálisan kismamák számára kifejlesztett kompressziós harisnyák és zokni is, amit szintén hordhatunk megelőzésképpen is.

Ha viszont még csak az első jeleket észleljük, például nehézláb-érzéssel küzdünk, akkor próbáljunk párhuzamosan többféle óvintézkedéseket is tenni: minél gyakrabban polcoljuk fel a lábunkat, vegyünk hideg-meleg váltott zuhanyt, és vessük be a vény nélkül kapható krémeket.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top