Egészség

Szép lábat szeretnél? Tegyél érte!

Korábban már közöltünk egy válogatást a Nők Lapja Café szakértőinek jó tanácsaiból, amelyekkel a visszér kellemetlen tünetei miatt hozzá forduló olvasóknak segítettek. Itt a második rész, további tanulságos esetekkel, amiből azt is megtudhatod, mit kell tenned, ha te is szenvedsz a lábdagadástól vagy az előtüremkedő visszerektől.

Ahogy Nóra leírta a problémáját, azt sajnos tipikusnak is nevezhetnénk: „Egyik térdhajlatomban már megjelent egy hosszú kacskaringó, ami még épp nem domborodik, de most a melegben, vagy menzesz előtti időszakban egyre csúnyább. (…)  Nem tudom, a lábfájás mennyire ehhez kötődik, nem tudom, hogy ez a „nehézláb”-e, vagy inkább izomfájdalom, néha már-már szinte begörcsölne a vádlim. Dohányoztam, semmit sem mozgok, a narancsbőr is kezd utolérni.”

Szép lábat szeretnél? Tegyél érte!A Nők Lapja Café orvos-természetgyógyász szakértője Nórát arra figyelmeztette, hogy muszáj az életmódján is változtatni. Egyrészt többet mozogni, hiszen ha csak annyit teszünk, hogy tempósan gyalogolunk naponta akár csak fél órát – mondjuk buszozás helyett –, máris sokat tettünk a lábvénák, illetve a keringés egészségéért.

A folyadékháztartás harmonizálása is fontos, naponta igyunk 2-2,5 liter tiszta vizet. Amikor csak tehetjük, járjunk mezítláb, de a természetgyógyász szakember ezt még fokozta is: segíthet az otthonra készített „taposó-masszázstálca”: kisebb-nagyobb tiszta, nem éles köveket, kavicsokat tegyünk egy tálcára, és járjunk ezeken egy helyben. Ráadásul felér egy reflexzónamasszázzsal!

Egy másik olvasónk arra panaszkodott, hogy a combján hátul és oldalt pici, vékony, vörös színű erek vannak, egyelőre nem türemkednek ki, de látszanak. Azt szerette volna tudni, hogy ez már visszér, vagy csak az lesz belőle.

Ezek a kis lilás erecskék a seprűvénák, visszérnek még nem nevezhetők, ugyanakkor ezek jelentkezésekor már érdemes a további rosszabbodás esélyét csökkenteni és óvintézkedéseket tenni, mielőtt még az erekben kialakuló pangás komolyabb problémákat, visszeresedést okozhat. Az előbbi javaslatokon túl segíthetnek a vénaerősítő készítmények, gyógyhatású krémek és gélek, de az életvitelen is változtatni kell, hogy újabb tágulatok ne jelentkezzenek.

Fontos, hogy ha a munkánk miatt egy helyben kell ülnünk, vagy sokat állunk, akkor óránként tartsunk egy kis szünetet, és tornáztassuk meg elnehezült lábainkat. Nem is kellenek speciális gyakorlatok, már az is sokat segít, ha kicsit egy helyben járunk, vagy lábkörzéssel átmozgatjuk végtagjainkat. A nehézláb-érzés mellett jelentkező vádligörcs viszont ásványianyag-hiányt is jelezhet, érdemes orvos segítségével kideríteni.

A jól megválasztott lábbeli is fontos, a divatos, de hordhatatlan magas sarkú cipők nagyon egészségtelenek, és nemcsak hát- és gerincproblémákat okoznak, de még csúnya visszerekhez is vezethetnek a hiúságból bevállalt pluszcentik.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top