Egészség

Egyedül élőkre veszélyesebb az alkohol

Talán nem meglepő, hogy az egyedül élő emberek hajlamosabbak az italhoz nyúlni. De sajnos, közülük így sokan bele is betegednek a káros szenvedélybe.

Egyre többen élnek magányosan, az egyedüllétnek azonban súlyos egészségügyi következményei lehetnek egy nemrég közzétett finn tanulmány szerint. A magányosan élő emberek közül sokkal többen halnak bele ugyanis az alkoholfogyasztás következményeibe, mint a családban vagy kapcsolatban élők közül. Azoknak az embereknek, akik káros szenvedélyük miatt halnak meg korábban, kétharmaduk egyedül él.

Az egyedül élők életére a legveszélyesebb az alkoholA helsinki egyetem kutatói 2000 és 2007 között alkohol miatt elhalálozott emberek, összesen 18 200 személy adatait elemezték. A halálokok között alkoholmérgezés, májbetegségek, balesetek és erőszak is szerepelt. A szakemberek megállapították, hogy 2000 és 2003 között az egyedül élő férfiak körében 3,7-szer gyakrabban fordult elő az alkoholfogyasztás következtében kialakuló májelégtelenség, mint a házas- vagy élettársi kapcsolatban élő férfiaknál. 2004 és 2007 között ez az arány a két csoport között már ötszörösére növekedett. A nőknél is nagyobb a kockázat, ha egyedül élnek, de nem ilyen jelentős a különbség.

A kutatók így arra a következtetésre jutottak, hogy az egyedül élés nemtől és társadalmi-gazdasági státusztól függetlenül növeli az alkoholfogyasztás következtében bekövetkező halál kockázatát. Hozzátették, hogy további kutatásokra lenne szükség más, különböző alkoholfogyasztási kultúrával rendelkező országokban is, hogy általános összefüggéseket lehessen megállapítani. Azt azonban hangsúlyozták, hogy az egyedül élés, a szingliség modern társadalmi jelenség, amely egyre jellemzőbb, hiszen  egyre kevesebben házasodnak, és kevesebben vannak azok is, akik a rokonaikkal kapcsolatot tartanak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top