Egészség

Őszi lábápolási tippek: viszlát, visszér!

Itt van az ősz, és bár az iskolakezdés, az esők vagy az egyre korábban beköszöntő sötétedés miatt ennek legtöbben nem örülnek, a visszerekkel küzdőknek ez tulajdonképpen jó hír.

A nyári meleg, sőt az idei nyáron többször megélt kánikula egyáltalán nem tesz jót az értágulatoknak, sokan tapasztalják azt, hogy ilyenkor romlik az állapotuk. A magyarázat egyszerű: a melegben az ereink tágulnak, ráadásul a vérkeringés lassul, így aztán fokozódik a pangás. És valljuk be, ez nem csak egészségügyi kérdés; sokan nyáron sem mernek lenge szoknyát húzni még inkább látható, seprűs visszereik miatt, sőt kompressziós harisnyát kell hordaniuk a még inkább megdagadó erek miatt.

Őszi lábápolási tippek: viszlát visszér!A tikkasztó meleget felváltó ősz tehát ebben az értelemben enyhülést hozhat, de az egyre hűvösebb időben sem árt azonban megfogadni néhány jó tanácsot lábunk egészsége érdekében:

– A pántos, nyitott nyári cipők, szandálok és papucsok ilyenkor a szekrény mélyére kerülnek, azonban figyeljünk oda, hogy őszi cipőből is kényelmeset válasszunk. Attól, hogy zárt egy lábbeli, még nem kell, hogy szorítsa a lábat, lehetőleg olyan darabot hordjunk, ami megfelelően tartja a lábat, és lélegző, jó minőségű anyagból készül.

– Az egyre hidegebb idő ellenére is tartózkodjunk a hosszú, meleg fürdőktől, bármennyire is úgy érezzük, hogy egy fárasztó nap végén hazakeveredve nagyon jólesne. Ugyanez igaz a szaunázásra, aminek ilyentájt indul a szezonja, de visszérrel küzdőknek nem ajánlott. Ha mégsem tudunk lemondani róla, akkor – a magas hőmérsékletű finn szaunát szigorúan kerülve – keressünk olyan fekvő infraszaunát, aminek a lábrészén az infrasugárzás kifejezetten lekapcsolható!

Ne gubózzunk be! A könnyed mozgás, sport segíthet a nehézláb-érzésen, és jót tesz a visszerek ellen. Menjünk ki a szabadba, sétáljunk egy nagyot, de a nem túl megerőltető kirándulás és a biciklizés is csodát tehet. A mozgás ugyanis megerősíti az érfalat, így megelőzheti, ha pedig már kialakult a visszér, akkor csökkenti a visszér okozta panaszokat.

– Ha mégis otthon maradunk, tudatosan figyeljünk oda magunkra: vegyünk hideg-meleg váltott lábfürdőt, vagy polcoljuk fel lábainkat, ha már egész nap egy helyben ültünk, vagy ami még rosszabb, sokat álltunk a munkahelyünkön. Ha nehéznek, duzzadtnak érezzük a lábunkat, feszülést és éjszakai lábgörcsöket tapasztalunk, akkor sokat segíthetnek a speciálisan erre kifejlesztett gyógykrémek, gélek és különféle lábtornák is.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top