A szexfüggőség keményebb az alkoholizmusnál is

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Egyéjszakás kalandok sokasága, megszállott pornónézés, prostik hajszolása, görcsös ragaszkodás bizonyos személyekhez – a szex-, illetve a szerelemfüggőség megannyi formát ölthet. Az érintettek szerint az alkohol- és drogfüggőségnél sokkal nehezebben leküzdhető betegség a szex- és szerelemfüggőség.
Írta: 2011. 08. 15. Egészség rovat  Fotó: undefined
„Már önmagában a fantáziálás is elég kemény tud lenni: amikor az ember olyan késztetéseket, vágyakat érez, amiktől úgymond józanul undorodna.  Az pedig még durvább, amikor ezeket a vadabbnál vadabb fantáziákat megpróbálja kiélni az életben, rávéve a partnerét, hogy olyasmiket csináljon, amik a józan ész határait feszegetik” – mesél problémájáról a harmincas évei elején járó Gábor, akinek egy tizenhat éves kapcsolata ment tönkre szex- és szerelemfüggősége miatt. Bár sosem csalta meg a barátnőjét, pornómániája, egyre keményebb szexuális igényei és olyan húzásai, mint például az egyik magyar pornósztárnak írt rajongói levél pár hete betették a lánynál a kulcsot, így most egy darabig nem találkoznak és remélik, hogy a csoportterápia segít a fiúnak leküzdeni függőségét.

Az Anonim Szex- és Szerelemfüggők (S. L. A. A.) gyűléseire – laikus elképzeléseinkkel szemben – távolról sem „a legyet is röptében” típusú macsók, hanem teljesen átlagos, ugyanakkor önmagukkal és vágyaikkal igen kemény küzdelmet folytató, nehéz helyzetben lévő emberek (elsősorban férfiak) járnak. A fent idézett fiatalember például egész életében csak egyetlen lánnyal volt, s mint mondja, nem is akar mással szexuális kapcsolatot létesíteni; egyedüli vágya az, hogy a gyerekkori szerelmével rendbe jöjjön a kapcsolata. Ehhez viszont meg kéne válnia bizonyos szokásaitól: „Bár a szexszel való szüntelen foglalatoskodás, a fantáziálás, bizonyos cselekvések és mozdulatok ennyi év alatt ugyanolyan természetessé válnak, mint a reggeli kávé, a fizikai dolgok leküzdése nem igazán jelent gondot. De a szerelmi része iszonyatosan hiányzik… Szex és pornó nélkül még csak-csak lehet élni, de szerelem, illetve társ nélkül képtelenség – én legalábbis nem tudok” – mondja a fiú, hozzátéve: „az apám kőkemény szex- és szerelemfüggő volt, több feleséget és szeretőt is elfogyasztott az évek során. Ez annyira rányomta a családi életünkre a bélyegét, hogy én ezt a fajta viselkedést mindenképp el akartam kerülni – aztán pont ugyanazt tettem, mint ő, csak más formában.”

Nem volt egészséges párkapcsolatuk

Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns
Nagy Zsolt
addiktológiai konzultáns
Fotó: mindennapi.hu
A szerdánként egy aprócska belvárosi pincehelyiségben összegyűlő S. L. A. A. csoportnak nincs vezetője, tagjai mindannyian függők, akiket a sorsközösség, az önmaguk által betegesnek ítélt viselkedés leküzdésének a vágya tart össze. A gyűlésen nem vágnak egymás szavába, nem kommentálják a másik megszólalását, nincsenek sem viták, sem rákontrázások. Meglepő módon kapcsolatok sem szoktak itt születni, aminek Nagy Zsolt, addiktológiai konzultáns, a gyűlésnek otthont adó (a Ferencvárosi Családsegítő Központ fenntartásában működő) Írisz klub vezetője szerint az az oka, hogy a tiszteletteljes spirituális közeg nem engedi meg, hogy egymás karjába boruljanak a szexre és/vagy szerelemre éhes csoporttagok. A spiritualitás – az Anonim Alkoholisták mintájára alkalmazott – 12 lépéses felépülési programból ered, ami azt javasolja, hogy a függők hagyatkozzanak valamilyen önmaguknál nagyobb erőre – ez lehet a közösség, Isten vagy bármi, amiben hinni tudnak. „Az a lényeg, hogy ne a saját fejük után menjenek, mert az gyakorlatilag csődbe vitte az életüket. Az a tapasztalat, hogy akinek van spirituális nyitottsága, annak alaposabb a személyiségváltozása, teljesebb a felépülése” – magyarázza Nagy Zsolt, aki majd’ öt évvel ezelőtt azért kezdeményezte az első (és eddig az egyetlen) hazai szex- és szerelemfüggő önsegítő csoport létrejöttét, mert tapasztalatai szerint a felépülő drog- és alkoholbetegek eredeti szerük elhagyása után gyakran csúsznak bele különböző viselkedéses függőségekbe. Az ún. szerváltás eredményeképp kialakulhat munkamánia, netfüggőség, féktelen zabálás, vagy épp szex- illetve szerelemfüggőség. Utóbbi kialakulását az is okozza, hogy az alkohol- vagy drogproblémákkal küzdőknek többnyire nem volt egészséges párkapcsolatuk józanul, így előtérbe kerülnek náluk az olyan pótformák, mint a netes pornó, a prostizás, a csetelés, illetve a társkereső oldalak böngészése. Ezzel együtt az S. L. A. A. csoport összetétele vegyes: ex-szerfüggők és tisztán szexfüggők is járnak a gyűlésekre.

„Ugyanolyan megszállottan néztem, mint korábban”

Fotónk csak illusztráció
Fotónk csak illusztráció
„Én prostituáltakhoz jártam, annak minden típusához: nyócker, benzinkutak, éjszakai bárok… – meséli a csoport egyik tagja –, ezzel párhuzamosan alkoholproblémáim is voltak; a kettő támogatta egymást, hisz csak alkohol befolyása alatt volt bátorságom leszólítani lányokat. Hat évvel ezelőtt leálltam az ivással és ezzel együtt a másik szenvedéllyel is. Akár elégedett is lehetnék, de mivel még mindig nagyon erős sóvárgást és késztetést érzek, hogy újra belemenjek egy-egy ilyen szexuális kalandba, nem vagyok nyugodt. Alkohol nélkül már el tudom képzelni az életem, de anélkül, hogy ezeket a szexuális vágyaimat kiéljem, egyelőre nem.” A negyven körüli férfi évekkel ezelőtt kidobta a tévéjét és a számítógépét, hogy ne tudjon otthon pornót nézni, de nemrég szabadságon volt, és a panzióban, ahol megszállt, pechjére volt tévé: „Már az első este megvártam, amíg kezdődik a pornó, és ugyanolyan megszállottan néztem, mint korábban. Ebből rájöttem, hogy még távolról sincs meg az a belső szabadság, amire vágyom. Mintha nem a saját kezemben lenne a felépülésem kulcsa, hanem a külső körülményektől függene. Teljesen kiszolgáltatottnak érzem magam” – mondja, hozzátéve, hogy a függőség okozta elszigetelődés is komoly probléma. „Tudom, hogy nyitnom kéne a barátaim, az ismerőseim felé, de nem megy. Már azáltal is elszigetelődöm másoktól, hogy csak fantáziálok a szexuális kalandokról, egyrészt mert azokkal van tele a fejem, másrészt mert súlyos bűntudatom, szégyenérzetem van miattuk. Ez a függőség teljesen átszövi a belső világomat és egyre jobban bezárkózom.”

Hol a határ?

A „szexuális anorexia”, vagyis a szexuális, illetve érzelmi kapcsolatoktól való görcsös tartózkodás még nem felépülés. Az igazi gyógyulás az egészséges kapcsolati mintázatok helyreállítását, elsajátítását, valamint ennek az örömforrásnak egy mértékletes, helyénvaló használatát jelenti – tudtuk meg Nagy Zsolttól. Kérdésünkre, hogy hol húzódik a normális és a nem normális szexuális viselkedés közti határ, a szakember elmondta, hogy miközben a függőségnek vannak tipikus tünetei (például egyedül üresnek érzi magát az illető, folyamatosan hajszolja a kapcsolatokat, kényszeresen visszatér a kóros viselkedéshez, stresszoldásra, önjutalmazásra használja a szexet) valóban nagyon nehéz megmondani, hogy mi számít egészségesnek, mert ez egyénenként változó. Mindenesetre ha valakinek teljesen rátelepszik az életére a szexuális vágy, ha ez irányítja, e körül forog minden gondolata, akkor az illető függőnek tekinthető.

Vannak sikertörténetek

Mindenki maga fogalmazza meg a maga számára, hogy függő-e vagy sem.
Mindenki maga fogalmazza meg a maga
számára, hogy függő-e vagy sem.
„A függőség olyan, mint egy hétfejű sárkány: ha egy fejet levágsz, kinő a helyén egy másik – magyarázza Nagy Zsolt. – Egy felépülőben lévő függőnek egész hátralévő életében nagyon oda kell figyelnie magára. A függő viselkedésmódok vagy kémiai szerek folyamatosan ott vannak körülötte és nagyon gyakori az, hogy az egyik váltja a másikat. Ezért szerintem nincs teljes, befejezett felépülés, csak felépülési folyamat van. Egy (volt) függőnek folyamatosan ébernek kell lennie; vannak nyugodt pillanatok, de a totális ellazulást sosem engedheti meg magának, mert nagyon erős a visszaesés veszélye. Ugyanakkor ismerek a csoportból többeket is, akiknek egészséges kapcsolatai lettek, felhagytak a kényszeres viselkedéssel – vannak tehát sikertörténetek is.”

A szakember szerint az önsegítő csoport fő erőforrása a sorsközösség, a lényege pedig az, hogy nem stigmatizál senkit: mindenki maga fogalmazza meg a maga számára, hogy függő-e vagy sem. A résztvevők azonos vagy nagyon hasonló élményekkel rendelkeznek, így aki ide eljön, az látja, hogy van kiút, van megoldás, és találkozhat mintaértékű, felépülőben lévő személyekkel is. „Ez a terápiás forma abban tud segíteni, hogy a közösség tagja a kényszeres viselkedést maga mögött hagyja. Ehhez rendkívül fontos annak a felismerése, hogy valami rajta kívülálló dolog irányítja az életét. Ez egy rejtőzködő probléma, és sokak számára jóval nehezebb bevállalni, mint a szerfüggést. Pedig sokkal több szexfüggő van annál, mint ahányan bevallják maguknak, hogy azok.”
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

genius67 2011-09-26 04:51

azért ebbe nem volnék olyan biztos
sztem neki ugyanugy van jó és rosz akciója az életben
mondjuk ha egy nimfomán rámizgulna én akárhogy is legyen beleadnék mindent hogy jó legyen neki :-)

turtundi 2011-08-17 10:41

Az alkoholizmus is nagyon kemény, de nem tudom sajnálni ezeket az embereket. Mindnki előtt ott van a választás!

Torolt_felhasznalo_687176 2011-08-17 10:25

Dehogy nehezen leküzdhető!

 

A csapból is a szex folyik a médiából a netről! Mit csináljanak az emberek, másról szinte nincs is szó! Ez is már divat lesz! De szerintem jobb, mintha valaki piál! :) 

 

 

kannibál07 2011-08-17 10:17

Különbség van a "kizárólag szex" függőség és a "hátha nem csak szex" függőség között. Az elsőről nem kell sokat mondani, a második már bonyolult. Szerintem a nők többsége az egyéjszakás kalandok után is reménykedik, hátha felhívja a pasi.

Torolt_felhasznalo_886091 2011-08-16 22:15

NLC cikket envedelembol nem olvasok, de egyet tudok a sexfuggo nem kellemes elmenykent eli meg a sexet .

Torolt_felhasznalo_572064 2011-08-16 22:08

Nem tudom, hogy az alkoholizmus mennyire kemény, de a szexfüggőség valóban az.

N?k Lapja Café 2011-08-16 22:08

Egyéjszakás kalandok sokasága, megszállott pornónézés, prostik hajszolása, görcsös ragaszkodás bizonyos személyekhez – a szex-, illetve a szerelemfüggőség megannyi formát ölthet. Az érintettek szerint az alkohol- és drogfüggőségnél sokkal nehezebben leküzdhető betegség a szex- és szerelemfüggőség.

Tovább a cikkre...

Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma
Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Ismerősei szerint minden jel arra mutat, hogy az...
Facebook lájkok száma
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma

Hatalmas vihar, marad a rossz idő

Hiába volt hetek óta meleg, most újra inkább az ősz,...
Facebook lájkok száma
Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Egyedi módon oldották meg az oslói lakásban a...
Facebook lájkok száma
Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Állítja, ma sem csinálná másképp, ha újra kezdhetné.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma7

Ezt üzente Ferenc pápa a világnak

Béke és segítségnyújtás: ezek voltak a kulcsszavai a...
Facebook lájkok száma
VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát – videó

VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát

Bevodkázott a cuki lány.
Facebook lájkok száma
Sztárénekesek vintage reklámokban

Sztárénekesek vintage reklámokban

A napjainkban egyre divatosabb stílusból a hírességek...
Facebook lájkok száma
Babát vár Tila Tequila

Babát vár Tila Tequila

Megmutatta kismamapocakját a biszex valóságshow-sztár.
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma232
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma151
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma150 Hozzászólások száma73
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma126
Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma95
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma63
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma50

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma48

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem