Egészség

Pánikba esnek a szülők a darázscsípéstől

Idén nyáron különösen elszaporodtak a veszélyes fullánkkal felfegyverzett rovarok. A szülők többsége ugyanakkor teljesen tanácstalan, nem tudja, mit kell tenni, ha a megcsípett gyerek még allergiás is a rovar méreganyagára.

Az anyukák háromnegyede nem tudja, mit kell tenni a darázscsípéskor jelentkező allergiás reakciók esetén, és bár kétharmaduk kifejezetten aggódik nyáron a rovarcsípések miatt, a többségük mégsem tudná, hogyan kezelje az anafilaxiás sokkot – derült ki egy felmérésből.

Tanácstalanok a szülők, ha támad a darázsA szakemberek azt javasolják, hogy ha sokkot tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjuk a mentőket. De amíg várunk, a gyereket fektessük le felpolcolt lábakkal. Hányás esetén pedig fordítsuk oldalra, majd pihenő pózba, amíg a szakértő segítség megérkezik.

A szülők egyébként joggal aggodalmaskodnak a veszélyes rovarok miatt, hiszen azok többnyire kiszámíthatatlanul viselkednek. A szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőleg kerüljük el a darazsak által kedvelt célpontokat, például a piknikezőhelyek szemeteseit. A nyár vége felé a darazsak kevesebb élelmet találnak maguknak, ezért agresszívabbá válnak, és keresik a szénhidrátokat. A gyerekek és a szülők is legyenek nagyon figyelmesek, ha a gyerek a szabadban édességet eszik.

A főszezon csak most következik, ezért különösen fontos, hogy az allergiás reakcióra hajlamos kicsiket a lehető legkisebb veszélynek tegyük ki: nyilvánvaló, hogy a megelőzés sokkal egyszerűbb, mint a gyógyítás. A gyerekeket tanítsuk meg rá, hogy nem szabad zargatni a darázsfészkeket, amelyekben akár ötezer darázs is lehet nyár végére.

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2019002/Anaphylactic-shock-What-child-suffers-allergic-reaction-wasp-sting.html

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top