Egészség

Fuss, amíg nem késő!

Egyesek szerint unalmas, mások órákon át űzik. Ami biztos: a mértékkel végzett futás nemcsak egészséges, de a jobb hangulathoz is hozzájárul.
Fuss, amíg nem késő! Szánj rá időt!
Munkahelyi minitorna

„Futni szégyen, ámde hasznos!” – hangzik sokszor. És hogy utóbbi mennyire így van, számos kutatási adat is alátámasztja. A futás javítja az állóképességet, növeli tüdőnk kapacitását, felgyorsítja az anyagcserét, és fiatalon tart. A futásért rajongók szerint teljesen kikapcsol és űzéséhez nem kell más, „csupán” egy nagyon jó cipő, és bárhol, bármikor nekilendülhetünk. Azon túl, hogy a szív-, keringési-, légzési rendszerre jótékony hatással van, a csontokat is erősíti, így ellenállóbbak leszünk az öregkori csontritkulással szemben. Fejleszti az izomzatot és testsúlyunk is könnyebben kontrollálható, kordában tartja a visszereket, amiket egész fiatalon is beszerezhetünk, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Ha a futópad helyett inkább a szabad levegőn futunk, erősödik az immunrendszerünk.

A lelkünknek is jót tesz

Fuss, amíg nem késő!Szakemberek szerint a levertség és depresszió elűzésére nagyon is alkalmas a futás, amely nemcsak teljesen kikapcsolja az embert, de csaknem félórányi futás után felszabadulnak az úgynevezett „boldogsághormonok”, amely kellemes, euforikus állapotot idéznek elő. Ráadásul a futás jótékony hatással van az agyműködésre: stresszoldó hatása miatt agyunk hatékonyabb munkára képes, továbbá a vérkeringés fokozottabb működése a memóriánkra is jó hatással van.

Öltözz megfelelően!

Lényeges a megfelelő, időjáráshoz illő ruházat, és a cipő. Ez utóbbiba érdemes beruházni – főként ha hosszú távon gondolkodunk –, így megóvhatjuk az ízületeinket és a csontozatunkat. Legjobb a terepfutás, az aszfaltot viszont ajánlott kerülni még a legjobb cipőben is.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top