Egészség

A büdös haj szindrómán a hajmosás sem segít

Egy forró nyári nap vagy egy füstös szórakozóhelyen töltött este után nem csoda, ha a hajadnak kellemetlenebb szaga van. De ha közvetlenül hajmosás után sem igazán jó az illata, akkor lehet, hogy büdös haj szindrómáról van szó.

A büdös haj szindrómásokon nem segít a hajmosásA büdös haj szindróma (SHS, azaz Smelly Hair Syndrome) tünetei teljesen egyértelműek: hiába a rendszeres, alapos hajmosás, a haj mégis folyton kissé penészes, használt szivacsra, rosszabb esetben ázott kutyára emlékeztető szagot áraszt.

Hogy mi okozza a kórképet, azzal kapcsolatban a szakértők több különböző elméletet is felállítottak. Az egyik elképzelés szerint a fokozottan zsírosodó haj könnyebben magába szívja és magában is tartja a kellemetlen szagokat, így valakinek minél erősebben zsírosodik a haja, annál hajlamosabb az SHS-re is. Más szakemberek inkább a fejbőrben található verejtékmirigyeket okolják: egyes emberek hajlamosabbak az izzadásra, illetve intenzívebb a testszaguk, és ez a fejbőrön is jelentkezhet.

A problémát állítólag az is okozhatja, ha túl sok hajhabot, lakkot és egyéb hajformázó szert használunk, ezek ugyanis nem csak a frizurát rögzítik, de a kellemetlen szagokat „bezárják” a hajadba.

Ha pedig valaki korábban soha nem tapasztalta magán a büdös haj szindrómát, majd egyik napról a másikra kialakul, azt a hormonszintek változása válthatja ki. A haj zsírosodását az úgynevezett androgén hormonok szabályozzák. Ha például fokozott stressz hatására a testben több androgén hormon termelődik, a haj is erősebben fog zsírosodni, ami aztán az SHS kialakulásához vezethet. 

A kórkép, bár igen ritkán, de gombás fertőzés következtében is jelentkezhet abban az esetben, ha az állatokban – például kutyákban, macskákban, lovakban – természetes módon növekvő gombák kerülnek át az emberre. Az így megfertőződött személyek aztán közös fésűkkel, kefékkel tovább is adhatják a fertőzést. A gyakori hajmosás pedig csak tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel a gombák tudvalevőleg kedvelik nedvességet.

Ha a szindrómát gombás fertőzés váltja ki, gombaölő tabletta szedését javasolják. Minden más esetben – jobb híján – a napi akár kétszeri hajmosás ajánlott, kímélő samponnal, ami bár nem szünteti meg a problémát, de valamelyest enyhíti azt. Átmeneti tünetmentesítő megoldásként szóba jöhet még a száraz samponok használata, illetve a haj illatosítása, e célra kifejlesztett speciális illatszerekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top