Egészség

Ne pánikolj, ha nem kezd időben beszélni a gyerek!

Kár aggódni, ha még nem beszél teljes mondatokban egy kétéves gyerek – derült ki egy másfél évtizeden át tartó vizsgálatból.
szorongást okozhat a lemaradás
Szorongást okozhat a lemaradás

Behozzák a lemaradást azok a gyerekek, akik még kétéves korban sem tudnak összefüggő mondatokban beszélni, állítják ausztrál kutatók friss tanulmányukban. Persze ez a megállapítás némi finomításra szorul, de tény, hogy a késői beszédfejlődés önmagában még nem ad okot az aggodalomra.

Mint köztudott, az első szavakat 12–18 hónapos korban, az egyszerűbb mondatokat pedig 18–24 hónaposan kezdik használni a gyerekek. Vannak azonban, akik még kétévesen sem ejtenek ki egy árva mondatot sem – az ő szüleik érthető módon aggódnak, vajon minden rendben van-e.

Az 1400 gyerekre kiterjedő ausztrál kutatásban 15 éven át vizsgálták azokat, akik kétéves korukban még nem beszéltek egyszerűbb mondatokban, és az eredmény igen reménykeltőnek bizonyult.

Tény ugyanis, hogy bár kétéves korban még szorongást, olykor viselkedési zavarokat is okozott a késői beszédfejlődés, ezek a kísérőjelenségek fokozatosan visszaszorultak – tapasztalták, amikor 5, 8, 10, 14 és 17 éves korukban újra megvizsgálták a gyerekeket. Egyfelől tehát fellélegezhetnek az aggódó anyukák.

Másfelől azonban fontos azzal tisztában lenni, hogy az ausztrál szakemberek kifejezetten csak azokat kísérték figyelemmel, akik egyéb vonatkozásban a papírforma szerint fejlődtek, és mind testileg, mind értelmileg koruknak megfelelő szinten voltak. Szándékosan figyelmen kívül hagyták azokat a kicsiket, akiknél más zavarokat is tapasztaltak, és a kétnyelvű családban felnövekvő csemeték is kimaradtak az elemzésből.

Összefoglalva tehát: ha egyébként minden más téren rendben mennek a dolgok, akkor nem kell aggódni, ha kétévesen még nem beszél mondatokban a gyermekünk, ezt valószínűleg gond nélkül kiheveri majd. Ha azonban nem csak e téren van lemaradásban, akkor mindenképp forduljunk szakemberhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top