Egészség

Roboton gyakorolnak a fogorvosok

A hallgatók eddig "csak" a szakmai alapokat sajátíthatták el az orvosi egyetemen. A Showa Egyetem fogorvosi karának tanulói mostantól a várható reakciókra is felkészülhetnek.

Nemrégiben ugyanis elkészült a Showa Hanako 2 nevet viselő robot, amit direkt fogorvostanulók számára fejlesztettek ki. A szilikonnal bevont robotlány feje és végtagjai mozognak, tud remegni, és követni az orvos verbális utasításait. Kezelés közben ráadásul olyan reakciói vannak, mint a hétköznapi pácienseknek. Ha ugyanis fájdalmat „érez”, annak hangot is ad („Aú! Ez fáj!”).

Az egyetem vezetői szerint az önmagában nem elég, hogy a diákok könyvből megtanulják, milyen önkéntelen reakciói vannak a betegeknek egy fogászati kezelés közben. Az igazi az lenne, ha úgy kezdenék meg a pályájukat, hogy bizonyos szituációk már nem okoznak meglepetést nekik. Arra pedig, hogy gyakoroljanak, Hanako 2 a lehető legjobb „eszköz”. Érdemes lenne egyébként egy abszolút extrém reakciókkal „felszerelt” szériát is legyártani, hogy a leendő fogdoktorok tényleg semmin ne lepődjenek meg.

 

Roboton gyakorolnak a fogorvosok
Roboton gyakorolnak a fogorvosok

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top