Egészség

10+1 érdekesség az eperről

Illatos, izgalmas, csábító és nehezen kiismerhető – mi mégis megpróbáljuk felfedni az eper minden titkát.
10+1 érdekesség az eperről Hozd ki az eperből a maximumot!

1. Nem széna, szalma
Tavasszal az eperbokrok tövét sok helyen szalmával szórják meg, így a gyomok nem tudnak előtörni, és a gyümölcsök sem érnek le a földre az érés során. Ennek a technikának köszönhető az angol neve, a strawberry (szabad fordításban szalmabogyó) is.

2. Más, mint aminek látszik

A botanikusok szerint az eper valójában nem is gyümölcs. A szó tudományos értelmében gyümölcsnek csak az eper felületén található kemény „magvakat” lehetne nevezni, és a finom, húsos rész csak a virág vízzel telt magbugája.

3. Az eper nem szamóca
A földiepret nem az erdei szamócából, hanem az észak-amerikai eperfákból, más néven szederfákból nemesítették. Nevének megfelelően valóban „földi”, azaz a földtől nem túl magasra növő bokrokon terem.

10+1 érdekesség az eperről4. Lelkiismeret-furdalás nélkül
10 dkg eper mindössze 35 kalória, tehát egy kifli értékének pontosan a negyede. A szénhidrátoktól sem kell félni, ebből mindössze 7 grammot tartalmaz, aminek jelentős része gyümölcscukor.

5.  Bőrradír – igazi eperből
Az eperben lévő szerves gyümölcssavak kitűnő bőrápoló hatásúak. Ha friss zúzott eperből készítünk pakolást, pár perc alatt eltávolíthatjuk az elhalt bőrsejteket, de a napozástól vagy a szoláriumtól kipirosodott, leégett bőrt is megnyugtathatjuk így.

6. A tökéletes választás
Az eperre valóban igaz a mondás, miszerint nem a méret számít, így ne a szemek nagysága alapján válasszunk. Ha igazán felséges epret akarunk vásárolni, hagyatkozzunk az orrunkra. Az érett, friss eper illatos, fényes és egységes színű, gallérja élénkzöld. Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el, de fogyasztás előtt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre felmelegedni a tökéletes aroma érdekében.

7. Immunerősítő
A napi C-vitamin-adagot (60 mg) már 10 dkg eper fedezi, de E-vitaminban is gazdag, és antioxidáns hatásának hála segít megelőzni az öregedést. Nagyobb mennyiségű eper fogyasztása tisztítja a szervezetet és a vért, ideális tápanyag-összetételének köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, az agyér-elmeszesedés, illetve a tumoros betegségek esélyét.

8. Csak természetesen
Bár egész évben vásárolhatunk epret a hipermarketekben, a valódi szezonja késő tavasztól kora őszig tart. Így a télen vásárolt kényszerérlelt primőr gyümölcs sokkal kevesebb vitamint és nyomelemet, ám annál több vegyi anyagot tartalmaz. Ezért télen inkább a fagyasztott változatot válasszuk!

9. Epres fogmosás
Fogkrém híján eperrel is ápolhatjuk a fogsorunkat. Egy félbevágott eperrel dörzsöljük be alaposan fogainkat, majd egy perc múlva öblítsük ki a szánkat – így gyorsan és könnyedén eltüntethetjük a lepedéket és a cigaretta, kávé okozta elszíneződéseket is.

10.  Allergia
Az eperre sokan allergiások, de az esetek többségében csak az eper apró magvai okozzák
a haspuffadást vagy a kiütéseket, így a passzírozott gyümölcsöt az erre érzékenyek is fogyaszthatják.
Kisbabáknak a magvak miatt másfél éves korukig nem is javasolják ezt a gyümölcsöt.

+1. Tejszínnel vagy pezsgővel?
Az eper íze önmagában érvényesül a legjobban, ezért szokjunk le a cukorba mártogatásról. Ha mégis kevésnek érezzük a natúr epret, zsírszegény tejszínnel tálalva vagy száraz pezsgőbe pottyantva tehetjük még vonzóbbá. A salátát is megbolondíthatjuk egy kis eperrel. Rukkolával és balzsamecettel párosítva pedig páratlan gasztronómiai élményt nyújt.

 

10+1 érdekesség az eperrőlA cikkünk a Nők Lapja Egészség május–júniusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Negyvenes kamaszok, avagy a kapuzárási pánik
  • Grillezés felsőfokon
  • Amit a melanomáról tudni kell
  • Pollenszezon allergia nélkül

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top