Egészség

Súlyos fertőzéseket terjeszthetnek a kórházi látogatók mobiljai

A személyzet mobiltelefonjaihoz viszonyítva a kórházi betegek és látogatóik mobiltelefonjain kétszer gyakrabban telepszenek meg veszélyes kórokozók – derült ki egy új török kutatásból.
Súlyos fertőzéseket terjeszthetnek a kórházi látogatók mobiljai Mégis rákkeltő a mobil? – Óriási vitát váltott ki a friss kutatás.

Dr. Mehmet Sait Tekerekoglu, az Inonu Egyetem kutatója munkatársaival összesen 200 mobiltelefont vizsgált meg, amelyek a betegek, a látogatók és a személyzet tulajdonában voltak. „Korábbi kutatások arról számoltak be, hogy az egészségügyi személyzet mobiltelefonjai kórokozókat hordozhatnak és fertőzéseket terjeszthetnek – mondta a tudós. – Eredményeink arra utalnak, hogy a betegek és a látogatók telefonjai magasabb kockázatot jelentenek, mint a személyzeté. Emiatt speciális fertőzésmegelőzési intézkedésekre van szükség.”

A tanulmány az American Journal of Infection Control folyóirat júniusi számában olvasható. A vizsgálat során a telefonok billentyűzetéről, mikrofonjáról és hallgatójáról vettek mintát. A megvizsgált 200 telefon közül 67 volt a személyzeté, 133 pedig a betegeké és kísérőiké, látogatóiké. A betegek telefonjainak közel 40 százalékán találtak kórokozó baktériumokat, ez majdnem kétszerese a személyzet telefonjain mért értéknek. Hét beteg mobilján találtak több antibiotikummal szemben is ellenálló baktériumokat, többek között MRSA-t (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus), míg a személyzetnél egyen sem.

A kutatók kiemelték, hogy a fejlődő országokban minden negyedik kórházban kezelt beteg kap el valamilyen fertőzést ápolása során, míg az Egyesült Államokban évente 1,7 millió ilyen fertőzés következik be, amely körülbelül 100 ezer esetben vezet halálhoz. Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a kórházi fertőzések száma egyharmadával csökkenthető, ha szigorúan betartják a higiénés előírásokat.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top