Egészség

A lábszárfekély kialakulása

A betegség előrehaladásával a visszér tünetei fokozatosan jelennek meg. Lássuk, mik a legjellemzőbbek!

Változatos panaszok kísérik, melyek már a tünetmentes állapotban is jelentkezhetnek. Ide tartozik a fáradékonyság, nehézláb-érzés, feszülés érzése a végtagban, zsibbadás a lábfejben és a lábszárban, időnként ismétlődő lábikragörcs és a viszketés, éjszakai lábgörcsök. A betegség súlyosbodásával a fájdalom állandóan jelen van.

A lábszárfekély kialakulásaA hét stádium

  1. Az elváltozás még nem látható ugyan, de bizonyos panaszok már utalhatnak a keringési zavar fennállására (a láb gyakori elnehezülése vagy a többször ismétlődő lábgörcs).
  2. A boka és belső talpél belső részén jelennek meg apróbb visszérhálózatok.
  3. Megjelennek a nagyobb tágult vénák is.
  4. Dagad a láb: vizenyő társul a visszér eddigi tüneteihez.
  5. A bőrfelszín megkeményedik, barnásan elszíneződik, apróbb fehér, sorvadt területek is keletkezhetnek. A növekvő nyomás hatására a vér kipréselődik a környező szövetekbe, ez okozza az elszíneződést. A visszér nem képes a salakanyagot eltávolítani, így ekcémás kiütések jelennek meg a bőrön.
  6. A rossz keringésű bőr piros, enyhén meleg tapintású és gyulladt lehet. Kialakulhatnak világos színű hegek a bőrön.
  7. A különböző méretű és kezelés nélkül nem gyógyuló fekélyek jelennek meg a lábszáron.

Bármelyik is jelentkezik, érdemes időben konzultálni szakemberrel. A kezdeti stádiumban könnyebb a kezelés és a szövődmények kockázata is kisebb.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top