Veszélyes a nappaliban található szőnyegalátét?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Huszonhatból huszonhárom szőnyegalátét tartalmaz olyan anyagot, mely károsítja a gyermekek idegrendszerét, a felnőttek szervezetében felhalmozódva pedig további károsodásokhoz vezethetnek.
2011. 04. 29. |

Kövess minket!

f Ajánlom
Veszélyes a nappaliban található szőnyegalátét? Kokó: Halálos kór támadott meg

Termékvizsgálatok sorával kimutatták, hogy a világ számos fejlett országában kapható szőnyegalátétek a megengedettnél jóval magasabb arányban tartalmazzák a pentaBDE, illetve az oktaBDE nevű égésgátlókat. Az EU-ban tilos mindkét anyag használata, a 26 vizsgált mintából ennek ellenére 23-ban lehetett kimutatni legalább az egyiket.

Hogy ez a két anyag nem véletlenül került fel a stockholmi egyezmény tiltólistájára, az is bizonyítja, hogy tartós belélegzésük károsítja az ember szaporodási képességét, valamint ideg- és hormonrendszerét. Gondoljunk csak bele, hogy hány kisgyerek kúszik-mászik olyan szőnyegeken, melyek alatt a tiltott anyagokból készült alátét található. A fenti anyagokat újrahasznosítani és így újrafelhasználni ugyanis nem tilos.

A stockholmi egyezményt aláíró államok találkozója pénteken ér véget, ekkor születik majd döntés arról, hogy tiltólistára kerüljön az újrahasznosított penta- és oktaBDE. A találkozón soros EU-elnökként Magyarország is részt vesz. Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport témafelelőse kérésünkre elmondta: ha egyszer ezeknek az anyagoknak a felhasználását betiltották, akkor újrahasznosítani sem lenne szabad őket. Mivel a gyermekek idegrendszerének fejlődésében kárt tehet, a felnőttek szervezetében felhalmozódva pedig további károsodásokhoz vezethet, mindenkinek az az érdeke, hogy teljes mértékig kivonják a forgalomból.

 

Forrás: Levegő Munkacsoport


A Viranti aciklovir hatóanyag-tartalmú gyógyszeres rúd. Vény nélkül megvásárolható a patikákban.


A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg

a kezelőorvosát,

gyógyszerészét!
Olvass tovább

Hozzászólások

tibcce 2011-04-29 20:38

az ok, hogy veszélyes... de ha a szőnyeg alatt van... és a gyerek a szőnyeg fölött... hogy kerül be a szervezetébe? mármint a gyereknek

... na mindegy.. 

 

nekem otthon kiszolgált habtapi van a szőnyeg alatt... bár az is kinai, fene tudja miből készült ;)

maralma 2011-04-29 20:26

nem olvastam a cikket, de szerintem csuszasgatlo ;)

pihe** 2011-04-29 18:23

mi a fene az a szőnyegalátét? :O

kicsizsuzsi 2011-04-29 18:05

Most mar tenyleg minden karos ??? :(

N?k Lapja Café 2011-04-29 18:05

Huszonhatból huszonhárom szőnyegalátét tartalmaz olyan anyagot, mely károsítja a gyermekek idegrendszerét, a felnőttek szervezetében felhalmozódva pedig további károsodásokhoz vezethetnek.

Tovább a cikkre...