Egészség

Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg

Magyarországon közel félmillió embernek vannak vizelettartási problémái, de közülük csak minden tizedik beteg fordul orvoshoz, pedig léteznek gyógymódok az inkontinencia kezelésére.
Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg Ujjaink hossza árulkodik betegségünkről

Azok a betegek, akik eddig nem tudtak vagy nem mertek segítséget kérni, idén áprilisban, az Inkontinencia Szűrés Hónapja során nagy lépést tehetnek a gyógyuláshoz vezető úton.

Az eddig tabutémaként kezelt inkontinenciában szenvedő betegek számára 2011 áprilisában lehetőség nyílik arra, hogy nyíltan tudjanak beszélni problémájukról orvosukkal, aki segít megoldást találni panaszaikra. A hónap során az ország közel 200 háziorvosi, nőgyógyászati és urológiai rendelőjében Inkontinencia Teszteket találnak az érdeklődők. A néhány perc alatt, akár várakozás közben is kitölthető, ingyenes felmérés az első és egyben legfontosabb lépést jelenti a betegség felismerésében és kezelésében. Az Inkontinencia Szűrés Hónapja programban résztvevő rendelők listája a www.cseppmentes.hu weboldalon megtalálható.  

Több mint négyszázezer rejtőzködő beteg„A kitöltött teszt alapján nemcsak az inkontinencia típusát határozhatjuk meg nagy valószínűséggel, de egyúttal már megfelelő kezelési eljárást is tudunk javasolni” – állítja dr. Tenke Péter, a Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. „Nagyon fontos lenne, hogy az inkontinens betegek ne rejtőzködjenek, merjenek orvoshoz fordulni problémájukkal, hiszen testi és lelki betegségekkel egyaránt kapcsolatban állhat ez az életminőséget is jelentősen befolyásoló állapot, ezért semmiképp sem szabad elhanyagolni azt” – teszi hozzá a professzor.

Tévhitek az inkontinenciával kapcsolatban

Bármilyen meglepően is hangzik, az inkontinencia nemcsak az idős nők betegsége, fiataloknál is előfordul, a felnőtt nők közel 20-30 százalékát érinti ez a probléma. Például nagyon sok terhes nő és kismama szenved az egyik leggyakrabban előforduló inkontinenciatípustól, a stressz- vagy az újabb meghatározás szerint az úgynevezett terheléses inkontinenciától; ugyanakkor férfiak számára sem ismeretlen ez a kellemetlen tünet, az összes inkontinens beteg 1/3-át az erősebbik nem képviseli.

A vizelettartási problémákkal kapcsolatos egyéb téves elképzelések hátterében bizonyára az állhat, hogy sokáig tabutéma volt ez a főként nőket érintő probléma. Az inkontinens betegek nem szívesen beszéltek róla, mind önmaguk, mind a környezetük előtt szégyellték, titkolták, próbálták leplezni ezt a betegséget. Sajnos problémájukkal sok esetben nem fordultak orvoshoz, hanem valamilyen házi praktikával vagy a női lapokban olvasott legújabb csodával kísérleteztek.

Létezik megoldás

A konzervatív, azaz nem műtéti kezelési módok egyre szélesebb körű elterjedésével, és a hatékony gyógyszerek megjelenésével napjainkban már a kezelési formák széles tárháza áll rendelkezésünkre. Fontos azonban tudatosítani a betegekben – legyen az fiatal vagy idős, férfi vagy nő -, hogy mindenképpen forduljanak szakorvoshoz panaszaikkal, hiszen így kerülhet sor az inkontinencia típusának pontos megállapítására és a kezelési módok meghatározására. Szintén erre buzdítanak a programban részt vevő szakmai szervezetek: a Magyar Kontinencia Társaság, az Országos Alapellátási Intézet és az Urológiai Szakmai Kollégium.

További információkat talál a betegségről itt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top