Egészség

Intim tájakon

Az utóbbi években már megszoktuk, hogy minden reklámblokkra jut legalább egy intimbetét vagy tampon, és hogy egész iparág épült alsóbb tájaink tisztaságának, egészségének óvására. De vajon mit válasszunk a zavarba ejtő választékból?
Intim tájakon Hüvelyi gőzölés a fertőzések ellen

Az intim tájak egészsége sokáig tabutémának számított, ám az utóbbi években egyre nyíltabban beszélünk róla. Sorra jelentek meg az üzletek polcain a modernebbnél modernebb intimbetétek, lemosók, hüvelyöblítők, és a nőgyógyászok tapasztalatai szerint mára már mintha kicsit átestünk volna a ló túlsó oldalára.

Ne vigyük túlzásba!

dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász
dr. Koiss Róbert
szülész-nőgyógyász

– A tejsavat tartalmazó, enyhén savas kémhatású intim lemosók alkalmazása hasznos dolog, hiszen megvédi a hüvely természetes flóráját – mondja dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász. – Túlzottan gyakori használatuk viszont problémát is okozhat. Ha egy hölgy naponta többször is használ intim lemosót, előfordulhat, hogy a tisztálkodószer károsítja a terület hámrétegét, és emiatt égő, csípő érzés lép fel. Sok páciensemnél, akik fertőzésre gyanakodva jöttek hozzám, kiderült, hogy csak az intim lemosószerek, törlőkendők túlzásba vitt használata volt a gond. Szerencsére ilyenkor a gyógymód is egyszerű: át kell térni a napi egyszeri tisztálkodásra – teszi hozzá az orvos. – Ha pedig a szerek illatanyaga okoz gondot, illatmentes, allergiát nem okozó készítményre kell váltani.

Koiss doktor ugyanígy ellenzi a hüvelyöblítésre szolgáló szerek gyakori, indokolatlan alkalmazását is. Szerinte ezeknek a szereknek csak orvosi javaslatra, fertőzések gyógyszeres kezelése után, a normál hüvelyflóra visszaállítása céljából van létjogosultságuk. – A tejsavas hüvelyöblítő szerek kémhatásuknál fogva segítenek abban, hogy a hüvely egészséges állapotáért felelős úgynevezett Döderlein-flóra felépüljön. Ez a tejsavbaktériumokból (lactobacillusokból) álló flóra tejsavat termel, így enyhén savas pH-értékű közeget hoz létre a hüvelyben. Ez pedig segít meggátolni a fertőzést okozó kórokozók elszaporodását – magyarázza az orvos.

– Ám ha túl gyakran folyamodunk a hüvelyöblítéshez, épp az ellenkezőjét érjük el: kimossuk a Döderlein-flórát, még mielőtt beindulhatna a baktériumok saját tejsavtermelése, és kialakulhatna a védőhatás. Ráadásul a hámréteg is sérül, így a terület sokkal jobban ki van téve a gombák, baktériumok támadásának. Ez akár a tartós gyógyszeres kezelést igénylő állapotig is elvezethet, sőt a kezeletlen gyulladás a kismedencei szervekre is átterjedhet. Szerencsére a régen népszerű, ám sokszor irritációt okozó intim spray-k, illatszerek használata ma már a múlté. Koiss doktor szerint manapság már szinte teljesen felváltották őket az illatosított intim lemosószerek.

Csak indokolt esetben

Milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?
Dr. Koiss Róbert azt javasolja, hogy amennyiben a következő tünetek néhány napon keresztül fennállnak, nem enyhülnek, keressük fel nőgyógyászunkat:
  • szeméremtesti égő érzés, viszketés,
  • bő, fehéres, darabos váladék,
  • zöldes, habos, kellemetlen szagú váladék,
  • rendellenes vérzés, a ciklustól függetlenül jelentkező vérzés.

Érdemes pár napig megfigyelni a tünetek alakulását, majd beszámolni az orvosnak a tapasztaltakról.

Korántsem veszélytelen divat viszont a tisztasági betétek állandó használata. – Manapság sokan úgy tekintenek ezekre az apró betétekre, mint a fehérnemű szinte kötelező tartozékára, pedig folytonos használatuk akár ártalmas is lehet – figyelmeztet dr. Koiss Róbert. – A hüvely ugyanis öntisztuló rendszer, és ez a természetes öntisztulás bizonyos mértékű váladékozással jár. Ilyenkor nyúlnak sokan a tisztasági betétek után. Ezekkel (legyenek a betétek akármilyen légáteresztők) és a szűk, műszálas nadrágokkal, harisnyanadrágokkal viszont valóságos „dunsztkötést” hoznak létre intim tájaikon, ami elindít egy ördögi kört: fokozódik az öntisztulással járó váladékozás, a páciens pedig még indokoltabbnak érzi a tisztasági betét használatát. Így idővel sérülhet a hüvelyflóra, és jönnek a fertőzések – mondja az orvos.

A tisztasági betétek persze nagyon hasznosak lehetnek, ha egy fertőzés miatt, illetve annak kezelése idején növekszik a hüvelyváladék mennyisége, és a menstruáció utolsó egy-két napján is jó szolgálatot tehetnek; csak állandó használatuk nem javasolható. Az illatanyagokra érzékenyek jobban teszik, ha ezeken a napokon is tartózkodnak az illatosított változatoktól.

Van gyógymód!

Intim tájakonNehezebb a helyzete annak, aki inkontinencia, azaz akaratlan vizeletvesztés miatt kényszerül betétviselésre. Koiss doktor szerint ilyenkor arra kell ügyelni, hogy életmódunkat, a betét rendszeres cseréjére való lehetőségünket, panaszaink súlyosságát figyelembe véve a legmegfelelőbb méretű és nedvszívó képességű betétet válasszuk, és amennyire csak lehet, rendszeresen cseréljük. A nőgyógyász emellett arra figyelmeztet: az inkontinenciabetét viselését tekintsük átmeneti állapotnak. Az orvos szerint ugyanis a vizelet csepegésébe nem szabad beletörődni: az esetek túlnyomó többségében ugyanis a probléma gyógyítható. – Ne szégyelljünk az inkontinenciával nőgyógyászhoz vagy urológushoz fordulni, hiszen van megoldás. Lehet, hogy elegendő az intim torna gyakorlatainak elsajátítása, de az is előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre, az esetek egy kis százalékában pedig műtéti beavatkozásra van szükség. A lényeg azonban mindenképpen az, hogy az inkontinenciával az esetek túlnyomó többségében nem kell tartósan együtt élni.

Betét vagy tampon?

A menstruáció ideje alatt gyakran merül fel a kérdés: betét vagy tampon? Dr. Koiss Róbert azt tanácsolja, hogy a tampont akkor válasszuk, amikor van rá módunk, hogy négy-hat óránként, megfelelő higiénés körülmények között kicseréljük. A tampon ugyanis magába szívja a vért, és ez a bomlásnak induló szerves anyag ritka csere esetén fertőzéshez, gyulladáshoz vezethet. – Sajnos arra is volt már példa, hogy valakinél tamponhasználathoz köthető szeptikus állapot, azaz a vérmérgezés egy fajtája alakult ki. A szakirodalomban ismert tény az úgynevezett toxikus sokk szindróma, amelyet a menstruációs vérben elszaporodó baktériumok váltanak ki: ez a hányással, lázzal, izom- és torokfájással járó állapot intenzív kezelést igényel, mert ennek hiányában akár végzetessé is válhat – figyelmeztet az orvos. Hozzáteszi azt is, senkit sem szeretne elriasztani a tampon használatától, hiszen valóban kényelmes segédeszközről van szó, különösen, ha sportoláshoz viseljük – csupán a rendszeres cserére kell különösen ügyelni.

Ha ez megvan, és persze előtte és utána nem feledkezünk meg a kézmosásról, nem lehet baj. Az úgynevezett applikátoros tamponok használata még higiénikusabb, hiszen cseréjüknél nem kell kézzel a hüvelybe nyúlni. Éjszakára viszont nem javasolt  a tampon használata, hiszen aligha várható el bárkitől is, hogy 4-6 óránként felkeljen kicserélni. Ilyenkor jobb választás az intimbetét. A szülés utáni vérzés idején is tilos a tampon használata, mivel ilyenkor még nyitva van a méhszáj, nagyobb a fertőzésveszély. Az utóbbi években jelentek meg a piacon a tejsavas tamponok, amelyekről a doktor úgy vélekedik: nem ártanak, hiszen elősegítik a hüvely savas pH-értékének fenntartását, visszaállítását. – A menstruáció alatt változik  hüvely kémhatása, így hasznos lehet a tejsav jelenléte a tamponban – mondja dr. Koiss Róbert.

A természetesség jegyében

Intim tájakonHa a tampon rendszeres cseréjének feltételei nem adottak, érdemesebb az intimbetétet választani, méghozzá az életmódunkhoz, testalkatunkhoz illő méretűt és nedvszívó képességűt. – Ennek használata során ugyanis a menstruációs vér nem marad a hüvelyben, így az esetleges fertőzések esélye is kisebb – magyarázza szakértőnk. – Természetesen a betét cseréjét sem lehet a végtelenségig húzni, de kicsivel többet „bír”, mint a tampon. A természetesség trendjének jegyében folyamatosan új termékek jelennek meg a menstruációs segédeszközök piacán.

Az úgynevezett anionos betétek – gyártóik információja szerint – a negatív ionok egészségvédő hatását használják ki: a betét belsejében levő turmalinkristályos csík nedvesség hatására negatív ionokat bocsát ki magából, ezek pedig gátolják a kórokozók elszaporodását, erősítik az immunrendszert, óvnak az irritációk, allergiák kialakulásától az intim területen. Koiss doktor szerint ezeknek a hatásoknak az igazolására további vizsgálatokra volna szükség. Az orvos ugyanígy szkeptikus a szintén mostanában divatba jött intim tölcsérek használatával kapcsolatban is.

A műanyag intimtölcsér a hüvelybe helyezve magába gyűjti a menstruációs vért, használat után pedig sterilizálható és újra felhasználható. A gyártók szerint akár sportoláskor, úszáskor is alkalmazható ez a módszer. A probléma itt inkább a napközbeni cserével van. Kérdés ugyanis, hogy biztosítható-e a tölcsér higiénikus tisztítása munkahelyi körülmények között vagy akár útközben? Újdonságnak számítanak a vegyi anyagok felhasználása nélkül, természetes anyagokból készült intimbetétek és tamponok is: ezeket környezetkímélőbbnek és egészségesebbnek tartják, mint a hagyományos változatokat. A környezetbarát gondolkodásra épül a mosható intimbetét gondolata is: a betétek vegyszerek felhasználása nélkül termelt biopamutból készülnek, és mosógépben moshatók. Így nem képződik hulladék, és a betét használata hosszú távon gazdaságosabb is az eldobható változaténál.

Teszteljük magunkat!

A házi tesztek korát éljük: a drogériában a terhességi és termékenységi tesztek mellett ma már kaphatóak a hüvelyi pH-értéket mérő vagy az esetleges gombás fertőzést kimutató tesztcsíkok, de bizonyos intimbetétek mellé csomagolva is találhatunk ilyesmit. – A hüvelyi pH-értéket mérő teszt hasznos segédeszköz, a rendelőben is ilyet használunk az esetleges fertőzések gyors kimutatására. Tulajdonképpen nem más ez, mint az iskolai kémiaórákról ismerős lakmuszpapír, amely elszíneződésével jelzi a savas vagy lúgos vegyhatást – magyarázza dr. Koiss Róbert. Irritáció esetén érdemes elvégezni a tesztet, és a rá felvitt hüvelyváladék kémhatását összehasonlítani a kontrollkockával. Ha túl savasnak mutatkozik az eredmény, elegendő csak az intim mosakodószerek használatát csökkenteni. Ha viszont lúgos kémhatást igazol a teszt, irány a rendelő. Az intim candida-gyorsteszt a hüvely gombás fertőzését képes gyorsan kimutatni: a gomba-antigén jelenlétét jelzi a hüvelyváladékban. Gombás fertőzés gyanúja esetén gyors választ adhat, de a kezelést bízzuk inkább az orvosra!

Vigyázzunk intim egészségünkre!

Dr. Koiss Róbert a következőket tanácsolja a hölgyeknek intim egészségük védelmében:

  • Ne használjunk tisztasági betétet a mindennapokban!
  • Viseljünk kényelmes, pamut fehérneműt. A legjobb a francia bugyi; a tangát és a műszálas anyagokat tartogassuk inkább a különleges alkalmakra.
  • A tisztálkodáshoz válasszuk az intim mosakodókat, de csak napjában egyszer használjuk őket.
  • Az intim törlőkendőkre sincs szükség WC-használat után: ilyesmit akkor érdemes magunkkal vinni, ha kiránduláskor, utazáskor átmenetileg nincs mód a megfelelő tisztálkodásra. Naponta többször azonban nem ajánlatos élni velük.
  • WC-használat előtt is mossunk kezet, hogy ne kerülhessenek kórokozók a kezünkről a WC-papírra, majd onnan az intim területekre.
  • Mindig elölről hátrafelé töröljük meg magunkat, hogy a végbél területéről ne kerülhessenek kórokozók a hüvelybe.

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség márciusi számában jelent meg.

Intim tájakonA magazin tartalmából:

  • Méregtelenítés pro és kontra
  • Tavaszi megtisztulás kívül-belül
  • Az egészséges otthon titka
  • Klasszikus ételek kevesebb kalóriával

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top