13+1 tipp a sikeres tanuláshoz

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Gyereked órákig görnyed az íróasztal fölött, már három ceruzának elrágcsálta a végét. Nemcsak a testtartásán látszik, hogy utálja az egészet, hanem a jegyein is. Mert a tanulmányi átlag nem arányos a könyvek előtt töltött idővel. Íme, néhány gyors tipp, hogy hatékonyabban menjen a munka!

Akinek a gyereke eddig csak bámulta és bámulta a tankönyvet, és ásítozott és ásítozott, annak most elárulom, hogy a hatékony tanuláshoz a legkevesebb időt a passzív olvasással kell eltölteni. Viszont lesz egy csomó egyéb tennivalója, ennek nagy része gondolkodás és írás. (És végül lesz egy titkos javaslatom is, de) a legfontosabb, hogy el tudd helyezni eddigi tudásodban azt, amit éppen tanulsz, hogy kiemeld a lényeget, és megtaláld az összefüggéseket. Így biztosan meg fogod érteni az anyagot, nem kell bemagolnod, nehogy butaságot mondj, vagy ne maradjon ki semmi. Első olvasásra körülményesnek tűnik a dolog, és úgy érzed, több az előkészítés, mint a tanulás, de megéri. Az így megtanultak nem illannak el a dolgozat másnapján. Próbáld ki magad, aztán mutasd meg a gyerkőcnek is.

13+1 tipp a sikeres tanuláshoz

A legjobb menetrend erre a következő:
Nézd meg, miről szól az anyag! Ha vannak fejezetcímek, esetleg összefoglaló, akkor annak alapján képzeld el, mi is lehet az egész tartalma. Próbáld meg felidézni azokat a dolgokat, amiket már tudsz a témával kapcsolatban.
Olvasd el az anyagot, jegyzeteld ki, a lényeges részekről tégy fel kérdéseket magadnak. Fontos, hogy a meg nem értett szakkifejezéseknek és homályban maradó összefüggéseknek nézz utána, akár más forrásból is.
Jegyzeteid alapján készíts összefoglalót, amit – és ez nagyon fontos – más is megértene első olvasásra. Jó, ha ezután találsz egy partnert, akinek felmondhatod a leckét.
Nem hivatalos, de beválik: készíts puskát, minél kisebb papírra. Ez arra kényszerít, hogy a legeslegfontosabb dolgokat újra leírd, minél tömörebben, mégis értelmesen. Ha ezt újra és újra előveszed, majd elolvasod, óhatatlanul újra felidézed az egész anyagot, és olyannyira bevésed, hogy élesben már nem is kell bevetned a fegyvert. E sorok írója legalábbis sose vetette be. (Mondjuk, nem is volt hozzá elég bátor...)


Ez a jegyzetelős, gondolkodós módszer nagyon komolynak tűnik, úgy érezheted, hogy egy általános iskolás esetében nem érdemes ilyen nagy feneket keríteni egy egyszerű természetismeret- vagy törileckének. Elég azonban egyszer kipróbálni, látni fogod, hogy a gyerek élvezi, és büszke lesz arra, hogy végül többet tud, mint amennyi a könyvében áll.

13+1 hasznos tipp  

1. Biztosíts minél nyugodtabb környezetet, jó íróasztalt megfelelő székkel, megvilágítással. Aztán persze lehet, hogy gyereked kiköltözik utánad a konyhába, mert utál egyedül lenni... Semmiképp se ülj a nyakára, ha ő nem szeretné.


2.
Fontos, hogy nézze át, megvan-e a tanuláshoz minden, rendszerezze, készítse össze az eszközöket, jegyzeteket.

13+1 tipp a sikeres tanuláshoz

3. Ne kezdjen tanulni közvetlenül főétkezés után, ekkor a szervezetünk az emésztéssel van elfoglalva, könnyen elálmosodunk. De azért éhesen, szomjasan sem érdemes leülni. Agyunk rengeteg cukrot használ fel működés közben, pici utánpótlás mindig kell!

 
4.
Van, aki nem szeret teljes csendben tanulni. Hallgasson instrumentális zenét, vagy olyat, aminek nem érti a szövegét. Aki viszont csak teljes csendben tud figyelni, annak tartsd tiszteletben ezt az igényét!

5. Hasonlókat ne egymás után tanuljon, például a német- és az angolleckét, mert ez nem lesz hatékony.

6. Ha lehet, még aznap tanulja meg a leckét, amelyik napon feladták. Így érteni fogja az órai jegyzetet, emlékszik a tanár magyarázataira, lesz ideje még egyszer átismételni, amikor már leülepedett a tudás.

7. Ajánlj fel neki valami „ajándékot”, ha az egyik tárgyat befejezte. Nem pénzről, nyalókáról van szó, hanem meleg kakaóról, kis vállmasszírozásról, egy malomjátszmáról. Ezután újra neki lehet állni.

 
8.
Ha nagyobb anyagról van szó (vizsga, nagydolgozat), fogjon hozzá jóval hamarabb a tanuláshoz, ne egy-két nappal előtte. Szerezze be a szükséges könyveket, nyomtassa ki a számítógépről, internetről, amire szüksége lesz, jegyzeteljen, cédulázzon, készítse elő az anyagot.

13+1 tipp a sikeres tanuláshoz

 

9. Nagyobbaknál érdemes figyelembe venned, hogy bagoly vagy pacsirta típusú a diák. Van, aki este, éjjel tudja jobban hadra fogni az agyát, más hatékonyabban dolgozik hajnalban, reggel. Az alvás persze ne maradjon el!

 
10.
Használjatok minél többféle segédanyagot! A témába vágó dokumentumfilm, jó novella vagy könyv, idegen nyelvű vagy éppen más tárgyhoz tartozó memóriakártya, matekgyakorló kártyajáték, műveltségi társasjáték, webes térképek, egyszerűsített szövegű idegen nyelvű regények, készségfejlesztő, figyelemjavító, problémamegoldást fejlesztő internetes játékok, lexikonok lapozgatása, (nem veszélyes) kísérletek elvégzése otthon – mind segít megérteni a tanulnivalót, fejleszteni a tanulási képességet és élvezetessé tenni a tanulást.

11. Hasznosak a közös programok, például múzeum, kiállítás (reneszánsz év), kirándulás a tananyaghoz kapcsolódva.

 
12.
Kezdje a tanulást könnyebb tárggyal, ez a bemelegítés.

13. Legyen a gyereknek olyan időtöltése is, ami kedvére való. A sport, a zenetanulás, a drámaszakkör, a tánc nem a tanulástól veszi el az időt, hanem éppen a hatékony tanulást segíti az agyterületek közötti kapcsolatok erősítésével és azzal, hogy bizonyos helyzetekben fegyelmezettségre, összpontosításra, kreativitásra, együttműködésre késztet.

 
+1
Ne felejtsd el azt se, hogy az tud igazán jól tanulni, aki amúgy „jól van”. Legyen időd „csak úgy” is együtt lenni, vagy ha kedve van a gyereknek, egyedül vagy a barátaival tölteni az időt, miközben nem csinál semmi hasznosat. Ezalatt töltekezik föl a lélek a megpróbáltatásokra.

Nem meghalni akart, csak élni nem tudott…A Nők Lapja Egészség májusi számából:

• Innál csapvizet? Exkluzív laborvizsgálat
• Fejleszd a testi intelligenciád!
• Melyik hús az egészségesebb?
• Globális kihívás: Allergia a világon
• Jó anya vagyok?

Itt tudsz előfizetni!»

 

Címkék: gyerek, tanulás
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

bigacsiga2 2011-03-09 15:07

Nem tudom kiirta a cikket de borzalmas minden szinten akar altalanos, kozep vagy felso oktatast nezzuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Sződy Judit pszichológus 

kivancsi 2011-03-09 14:05

Kivancsi voltam a cikk cime utan a tartalmara, de nagyot csalodtam sajnos! Hosszu es eredmenyes tapasztalatom van tanulas teren es nem ertek egyet a cikkben foglaltakkal!
Gyerekkent amig meg nem ertettem hogy nem a szuleimnek tanulok hanem magamnak nem is erdekelt!!!!!!!! Ezert szerintem mindenek elott a motivacio a legfontosabb az idetlen jatek felajanlasok helyett! Fontos hogy a gyerekek koran megertsek nem a szuloknek tanulnak, hanem maguknak, mint azt is hogy legyen sajat celjuk aminek eleresehez kell a tanulas!!!!!!!!!!!!
A nyelvek tekinteteben sem ertek egyet mert en egyszerre tanultam angolt es franciat egy idoben a suliban viszont otthon egymas utan tanultam oket soha semmi bajom nem volt vele. Mara mind a kettobol felsofokum van es aktivan hasznalom a ket nyelvet napi szinten.
Masreszt nem a jatek hanem a sport a fontosabb a tanulas kozben, fontos hogy legyen idonk egy ora van min 30 perc intenziv sportra ami atmozgat, megizzaszt mert jobb verkeringessel tanulni is jobban lehet!
arrol nem is beszelve, hogy legujabb kutatasok szerint a meditacio alkalmazasaval a koncentracios kepesseg is nol, amivel egyetertek, tapasztalatbol!

Nem tudom kiirta a cikket de borzalmas minden szinten akar altalanos, kozep vagy felso oktatast nezzuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

N?k Lapja Café 2011-03-09 14:05

Gyereked órákig görnyed az íróasztal fölött, már három ceruzának elrágcsálta a végét. Nemcsak a testtartásán látszik, hogy utálja az egészet, hanem a jegyein is. Mert a tanulmányi átlag nem arányos a könyvek előtt töltött idővel. Íme, néhány gyors tipp, hogy hatékonyabban menjen a munka!

Tovább a cikkre...

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

18+: Testi mesék – Közös gyönyör

Az orális beteljesülés a Férfit és a Nőt egyaránt...
Facebook lájkok száma
Veszélyeztette gyerekét Jessica Simpson vőlegénye

Durván játszik lányukkal Jessica vőlegénye

Komoly veszélyforrásnak tette ki lányát Jessica...
Facebook lájkok száma
Szexi ruhában domborít Kylie Minogue

Szexi ruhában domborít Kylie Minogue

Kylie Minogue ismét bebizonyította, hogy hiába telnek...
Facebook lájkok száma
Nézd meg Lady Gagát retus nélkül! - képek

Nézd meg Lady Gagát retus nélkül!

Bizony az ő szeme alatt is ott figyelnek a karikák.
Facebook lájkok száma
Madaras valóságshow indult

Madaras valóságshow indult

A cinkék és társai mit sem tudnak arról, hogy nézők...
Facebook lájkok száma
Ő Tom Cruise új barátnője

Ő Tom Cruise új barátnője

Tom Cruise-nak végre sikerült megtalálnia Katie Holmes...
Facebook lájkok száma
Marcipános-csokis kalács húsvétra

Marcipános-csokis kalács húsvétra

Hogy ne csak a megszokott kalács kerüljön húsvétkor az...
Facebook lájkok száma

Képességfejlesztő játéko

Így válassz a gyermekednek hasznos, okos és...
Facebook lájkok száma

Apa lett olimpiai bajnok vízilabdázónk, Varga Dániel

Kisfiút szült Varga Dániel felesége, Varga-Dobár Éva.
Facebook lájkok száma

Magyar éttermek nyomában: így lesz a száraztésztából spenót

Mi történik, ha lop az alkalmazott? Inkább...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka – fotók!

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka

Nap mint nap kreatív módon szervírozott...
Facebook lájkok száma633
Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

„Banán Lady”-nek is hívják, hiszen csak ezen a...
Facebook lájkok száma365 Hozzászólások száma12
Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Már a végrehajtókat várták
Facebook lájkok száma109 Hozzászólások száma9
Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Egyik-másik csöppség szinte extázisba esik.
Facebook lájkok száma78
Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Mi lehet szebb egy virágzó, tavaszi kertnél? Ugyanez...
Facebook lájkok száma54
Hetven centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

70 centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

Kuthy Zsuzsa 62 éves, két évvel ezelőtt döntött úgy,...
Facebook lájkok száma41
20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

Ha házi kedvencek lennénk, biztos, hogy addig rágnánk...
Facebook lájkok száma40
Ilyen lehet a vasutasok új egyenruhája – képek

Ilyen lehet a vasutasok új egyenruhája – képek

100 önkéntes jegyvizsgáló, pénztáros és forgalmi...
Facebook lájkok száma29 Hozzászólások száma7

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem