Veszélyesek a lázcsillapítók?

Ha beteg, lázas a gyermek, minden szülő aggódni kezd. De ami még rosszabb: azonnal lázcsillapítóhoz nyúlunk.
Veszélyes lehet a lázcsillapító!
Úgy éreztem, hogy megölöm a gyermekem

A téli időszakban a gyerekek nagy valószínűséggel kapnak el náthás betegséget, amit gyakran láz is kísér. A magas testhőmérséklet szervezetünk betegség elleni küzdelmét jelzi, de tény, hogy nem mindegy, milyen magasra szökik.

Veszélyesek a lázcsillapítók?Amerikai kutatóorvosok szerint jóval hamarabb nyúlunk a lázcsillapító szerekhez, mint az indokolt lenne. Szerintük ugyanis azok a gyerekek, akik 15 hónapos koruk előtt lázcsillapító szert kapnak, hatéves korukig kétszer olyan esélyesek az asztmára, mint azok a társaik, akiknek lázát más módon csillapították. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia álláspontja szerint a gyógyszeres lázcsillapítás nemhogy segítene, hanem még meg is hosszabbíthatja a gyerek betegségből való kilábalását.  

A kutatás vezetői szerint „A paracetamol- és ibuprofentartalmú készítmények kombinálása nagy veszélynek teheti ki a kicsiket. Nem biztos, hogy kedvező hatást érünk el, ráadásul hibázhatunk is, tehát a lehetséges veszélyforrásokat minden esetben mérlegelni kell!”

– Nincs teljesen egységes szakmai szemlélet a lázcsillapítók használatának terén – mondja dr. Bényi Zsolt gyermekorvos. – A saját szakmai meggyőződésem az, hogy 38 fok alá kell vinni a lázat, és 37 fok alá nem érdemes törekedni. Minden gyerek egyedi eset. A mai modern ember szeretné, ha lenne valamiféle mechanikusan alkalmazható határérték, amit ilyen esetekben tudnánk alkalmazni. Sajnos ez azonban nincs így. Ha például egy kisdedről beszélünk, akinek ugyan nincs 38 fok felett a hője, de egész nap sír és nyűgös, jó eséllyel alkalmaznék lázcsillapítót, hiszen ő nem tudja elmondani, de valószínűleg fáj is valamije. Ezek a szerek pedig fájdalomcsillapítóként is működnek.

 

Forrás: www.telegraph.co.uk

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_760877 2011-03-01 19:03

Pedig Gazocskának igaza van, mérlegelni kell, hogy mi a jó. Persze ez jellemző az itteni "hasznos" cikkekre: fürdővízzel a gyereket. Mert ebből a cikkből is az jön le, hogy aki gyógyszerrel csillapít lázat, az gyerekgyilkos, fujj, szaranya. 

maccsi 2011-03-01 18:40

Ne csúsztass kérlek!

 

Igen, vannak lázgörcsös gyerekek, de ebben a cikkben nem róluk van szó.

Persze, hogy az egyéb betegségek felülírják az általános szabályokat.

 

A hűtőfürdő pedig nem drasztikus. Beülteted egy kád melegvízbe, mellédobod a zuhanyfejet és folyatod a hidegvizet, közben folyamatosan engedsz a lefolyón is vizet és így szép lassan fokozatosan hűl a víz. Ja, és nem csaphideg vízzel kell a gyereket hűteni, hiszen a cél nem a kihűtés és nem is a 36 fok, hanem hogy 38 alá vidd a lázát.

pappe 2011-03-01 18:22

http://www.nlcafe.hu/babazzunk/20100326/a_laz_onmagaban_nem _veszelyes/

 

 

 Egy nők lapjás cikk, a korszerű lázcsillapításról...

 

 

Gazocska 2011-03-01 18:03

Csak egy rendesen végig csinált hűtőfürdő vagy priznic nem kicsit drasztikus. És vannak a lázgörcsös gyerekek is, akiknél muszáj lázat csillapitani már hőemelkedésnél is.

opamacska 2011-03-01 17:39

Így van...csak ezt mostanában nem divat reklámozni....Helyette nyomul a N..... meg a R........  Pedig nem haszontalan a láz!

maccsi 2011-03-01 17:26

A más mód (nekem) a fizikai módot jelenti. Azaz nem kémiai vackokkal, hanem hűtéssel, ez lehet hűtőfürdő és/vagy hideg borogatás.

 

De leginkább bizonyos mértékig hagyni kell lázasnak lenni (nem extrém módonpersze) ugyanis a láz nem a jele egy betegségnek, hanem a test saját védekező mechanizmusa, a test túlmelegítésével akadályozza meg, hogy a baciknak kényelmes és kellemes körülménye legyen a továbbszaporodáshoz.

sarga_rozsa87 2011-03-01 17:13

De akkor miért nem írják oda, hogy mit ajánlatos tenni? Az van ott, hogy más módon. Hát az király.

N?k Lapja Café 2011-03-01 17:13

Ha beteg, lázas a gyermek, minden szülő aggódni kezd. De ami még rosszabb: azonnal lázcsillapítóhoz nyúlunk.

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>