Veszélyesek a lázcsillapítók?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Ha beteg, lázas a gyermek, minden szülő aggódni kezd. De ami még rosszabb: azonnal lázcsillapítóhoz nyúlunk.
2011. 02. 28. |

Kövess minket!

f Ajánlom
Veszélyes lehet a lázcsillapító!
Úgy éreztem, hogy megölöm a gyermekem

A téli időszakban a gyerekek nagy valószínűséggel kapnak el náthás betegséget, amit gyakran láz is kísér. A magas testhőmérséklet szervezetünk betegség elleni küzdelmét jelzi, de tény, hogy nem mindegy, milyen magasra szökik.

Veszélyesek a lázcsillapítók?Amerikai kutatóorvosok szerint jóval hamarabb nyúlunk a lázcsillapító szerekhez, mint az indokolt lenne. Szerintük ugyanis azok a gyerekek, akik 15 hónapos koruk előtt lázcsillapító szert kapnak, hatéves korukig kétszer olyan esélyesek az asztmára, mint azok a társaik, akiknek lázát más módon csillapították. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia álláspontja szerint a gyógyszeres lázcsillapítás nemhogy segítene, hanem még meg is hosszabbíthatja a gyerek betegségből való kilábalását.  

A kutatás vezetői szerint „A paracetamol- és ibuprofentartalmú készítmények kombinálása nagy veszélynek teheti ki a kicsiket. Nem biztos, hogy kedvező hatást érünk el, ráadásul hibázhatunk is, tehát a lehetséges veszélyforrásokat minden esetben mérlegelni kell!”

– Nincs teljesen egységes szakmai szemlélet a lázcsillapítók használatának terén – mondja dr. Bényi Zsolt gyermekorvos. – A saját szakmai meggyőződésem az, hogy 38 fok alá kell vinni a lázat, és 37 fok alá nem érdemes törekedni. Minden gyerek egyedi eset. A mai modern ember szeretné, ha lenne valamiféle mechanikusan alkalmazható határérték, amit ilyen esetekben tudnánk alkalmazni. Sajnos ez azonban nincs így. Ha például egy kisdedről beszélünk, akinek ugyan nincs 38 fok felett a hője, de egész nap sír és nyűgös, jó eséllyel alkalmaznék lázcsillapítót, hiszen ő nem tudja elmondani, de valószínűleg fáj is valamije. Ezek a szerek pedig fájdalomcsillapítóként is működnek.

 

Forrás: www.telegraph.co.uk

Olvass tovább

Hozzászólások

pappe 2011-03-01 22:15

Igen, leírja, hogy milyen módszerek vannak, melyiknek milyen mellékhatása és az összefoglalásban, pedig arról ír, hogy nem kell lázat csillapítani rutinszerűen. A izikális lázcsillapítás pedig nem javasolt, pont az általad is idézettek miatt.

 

Én nem látok benne ellentmondást, Hollandiában, Kanadában ez a protokoll. 

Torolt_felhasznalo_336401 2011-03-01 22:10

Én elég gyakran hűtőfürdőztetek (most már 3 és 5 éveseket - ők se ennyi idősen születtek  ;)), de nálunk teljesen jól működik. Láz lemegy, a gyerekek utána jól érzi magát. Amíg kicsik voltak, melléjük ültünk mi is, most már elég, ha beszélgetünk, játszunk közben.

Gazocska 2011-03-01 21:56

A fizikális hűtés a hűtőfürdő és a priznic. Ha az önmagában alkalmazva ismételt, gyors testhőemelkedést eredményez, akkor ez azt jelenti, hogy kell gyógyszeres csillapitás is. Már ellentmondásos a tanulmány amire hivatkozol.

pappe 2011-03-01 21:34

Igen és? Most ezzel mit szeretnél mondani? Mert nem értem....

 

 

Tőlem, mindenki úgy csinálja, ahogy akarja:)

Gazocska 2011-03-01 21:32

Anyu azt meséli, hogy öcsémnek és nekem elég volt állott vizes borogatást tenni a csuklónkra és a bokánkra, és már lejjebb is ment a lázunk. A fiamnak az ilyen, nem segit. Hűtőfürdő (bár ez se sikeres igazán), priznic, lázcsillapitók (főleg a nurofen a hatásos). Vessetek meg, szaranya vagyok, de elég volt 1x a lázgörcs... Ja, és nem 40 foknál volt, hanem 38,7-nél...

Gazocska 2011-03-01 21:19

"A fizikális hőtés önmagában való alkalmazása a testhımérséklet
ismételt, gyors emelkedését eredményezheti !!"

 

Ez az általad belinkelt tanulmányból van. Akkor miről is beszélünk?

barbamamm 2011-03-01 21:13

Szeritnem is brutális a hűtőfürdő, nem bírják a gyerekeim. Nálunk a jégakku vált be. 4-5 darabot használok, törölközőbe becsomagolom és a lábuk alá teszem, vagy szendvics formában, ha oldalt fekszenek, akár álmukban is. A törölköző lassan hűl át, nem esik olyan rosszul nekik, mint lázasan a macerázás a kádban. Ráadásul azt vettem észre, amilyen gyorsan leviszi a kádazás, ugyanolyan gyorsan visszamegy utána a láz. Ez tartósabban leviszi valami miatt....