Egészség

Gyermekágyi pszichózis: Megölte gyermekét az anya

Hogyan lesz rémálom egy békés babavárásból? Miként válik hallucináló, önmagára is veszélyes bestiává a kismama, amikor elvileg élete legszebb időszakát kezdi meg?
Gyermekágyi pszichózis: Megölte gyermekét az anya
Úgy éreztem, hogy meg kell ölnöm a gyermekem

Egy csecsemő holttestéhez riasztották egy hete a rendőrséget. A mentősök nem tudták a kicsit megmenteni. A gyerek testén súlyos sérülések nyomai látszottak: a mellkasát nyomás érte, tüdeje összezúzódott, belső vérzése is volt. A rendőrök emberölés gyanújával őrizetbe vették az anyát, aki már állt pszichiátriai kezelés alatt. Akkor az ügyészség indítványozta is a 31 éves nő előzetes letartóztatását, aki egy hónapra az Elmegyógyító és Megfigyelő Intézetbe került.

Egy másik esetben egy kismamát saját kisfia találta meg, újszülött testvérével a kádban. Az anya már több órája ült ott, mellén a halott babával, a víz csupa vér volt. Fogalma sem volt, mi történt vele, az egyedül végigélt szülés nála módosult tudatállapotot hozott. Vélhetően neki sem jelezte senki, hogy a kisbaba világrahozatala a fizikai terheken kívül súlyos lelki zavarokat is okozhat.

Figyelmeztető jelek

A szakemberek szerint életmentő is lehet a felismerés, hogy a család érzékelje az apróbb figyelmeztető jeleket is. Ha például figyelmetlen, nemtörődöm a kismama, az szinte biztos, hogy nem lustaság miatt van. A szülés előtti szorongás természetes, a nyomott hangulat, változó kedélyállapot sem igen kelti fel a környezet figyelmét. Hallucinációk, a realitásérzék elvesztése, vagy az idegenkedés a szoptatástól viszont már figyelmeztető jelek. A legárulkodóbb azonban az alvászavar: a nő nehezen alszik el, esetleg éjjel felébred, virraszt. Vagy éppen túl sokat alszik. Ilyenkor ún. „sötét gondolatok” gyötrik, a kilátástalanság érzése keríti hatalmába, menthetetlennek ítéli a helyzetét. A legtöbb ember képes eldönteni, hogy csak fáradt, vagy állapota több a puszta kimerültségnél. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, mert a depresszió nem múlik el magától. 

Gyermekágyi pszichózis: Megölte gyermekét az anya

A gyermekágyhoz kapcsolódó pszichotikus zavar nem ritka. A kismamák 80-90 százalékánál a szülés után előfordul hangulatingadozás. Ha azonban hosszabb ideig megmaradnak a tünetek, depresszióról, súlyosabb esetekben pszichózisról van szó, mindenképpen ki kell vizsgálni. Az érintett kismamák egy részénél már eleve volt valamiféle depresszió, pánikbetegség vagy szorongás. Fontos, hogy a terhesgondozáson tudjanak erről, várható ugyanis, hogy a szülés körüli időszakban a betegség előjön, felerősödik. Van, hogy már eleve pszichiátriai betegek lesznek várandósak, erre nyilván készülnek a szakemberek, míg egy harmadik csoport tagjainál, akiknek korábban soha nem volt dolguk pszichológussal, a szülés utáni napokban váratlanul jelentkeznek a szülés által kiváltott tünetek. A szervezet hormonális változása, a genetika, illetve a szülési élmény és a tejelválasztás megindulása mind-mind szerepet játszhat a lelki zavarokban – mondják a szakemberek.

Bármikor, bárkinél felléphet a szülés utáni krízis, váratlanul és akár egészen súlyos tünetekkel. Sok minden eleve hajlamosít erre: ha már volt a családban pszichés probléma, ha az anyuka egyedül kénytelen megszülni és várni a babát. Császármetszésnél is gyakoribbak az ilyen problémák. Az esetek tíz–húsz százalékában maradandóak a kedélyváltozások, s kialakul a depresszió, illetve százból egy-két esetben a pszichózis. Már a várandósság alatt meg kell küzdeni a lappangó szorongásokkal. Figyelni kell a kismamára, s ha szükséges, forduljunk szakemberhez. A szülés mindenképp módosult tudatállapotot okoz, ami rejtett pszichés betegségeket is előhozhat. Erről minden várandósnak, hozzátartozónak tudnia kell.

Gyermekágyi pszichózis

Gyermekágyi pszichózis: Megölte gyermekét az anyaA „baby blue” legfeljebb két hétig tartó ideiglenes, fáradékonysággal járó lehangoltság, amit tíz kismama közül nyolcan tapasztalnak. De amennyiben tovább tart, nagyfokú szorongással, önváddal és alvászavarokkal egészül ki, gyermekágyi depresszióról beszélünk. A kórképben 100 anyából 15 érintett. Megint más kategória az ezer szülő nő közül csak 1-2 édesanyát érintő gyermekágyi pszichózis, mely során érzékcsalódások, irreális élmények, hallucinációk is felléphetnek. Előfordulhat, hogy a kismama egyáltalán nem érzi magát alkalmasnak gyereknevelésre, ezért saját magától akarja megmenteni a csecsemőt. Nagyon súlyos pszichózisra utal az is, ha annyira felpörög az édesanya, hogy nem tud aludni, hangokat hall, látomásai vannak.

A három kategóriát nemcsak a laikusok, sokszor az orvosok is felcserélik, mivel annyira ritkán beszélünk róla. A budapesti Szent János Kórházban Kurimay Tamás osztályvezető főorvos német mintára indított egy programot előzetes, illetve kismamás mentális gondozás céljából. A pszichiáterek véleménye egyértelmű: még a beteg anya is jobb a gyermeknek, mint ha nélküle kellene megkezdenie az életét.

Hamis illúziók

Dr. Kurimay Tamás
Dr. Kurimay Tamás
Fotó: bch.hu

– A társadalom gyakran még azokat a kismamákat is megbélyegzi, akik a terhesség során élnek át hangulatingadozásokat. A várandósságnak sajátos pszichológiája van, egyebek mellett az édesanyának meg kell küzdenie testképének átalakulásával, rengeteg testi-lelki átalakulást kell megszoknia – mondja a szakember, aki szerint a várandós nő élményei nem feltétlenül egyeznek a saját idealizált elképzeléseivel, így képtelen negatív érzéseit várandósan elfogadni, ráadásul a környezete is azt sugallja, hogy nem helyénvalóak. A közvélekedés szerint ugyanis a várandósság és a gyermekágyi korszak kizárólag gyönyörű és magasztos lehet. Ezt a hamis illúziót sugallja minden. Túl nagy az eltérés az elvárások és a megélt érzések között, ezt pedig az édesanya gyakran úgy „fordítja le”, hogy alkalmatlan a gyerekvállalásra.  A többség szerint a rossz hangulat, depresszió az újszülött mellett egyfajta lelki gyengeséget jelez. Az a bevett pszichiátriai gyakorlat pedig nem segített az édesanyákon, hogy súlyos gyermekágyi depresszió, illetve pszichózis diagnosztizálásakor automatikusan elapasztották a tejét, leválasztották a magzatáról, mondván, hogy nem alkalmas a gyereknevelésre, meg kell védeni a gyerekétől és saját magától is – véli Kurimay doktor. – A mi programunkban ez teljesen más. Itt a pszichiátria és a gyermekgyógyászat egy helyen van, és együtt vesznek részt a terápiában. Mindez az anya gyógyulását segíti.  Évtizedek óta a családterápia a szakterületem, pszichiátriai szempontból mindig a család bevonását szorgalmaztam. Egyszer átengedtük a kismamát a gyerekosztályra, bár mindenki tartott tőle. Állapota javulni kezdett, a csecsemő nyugodtabb lett – teszi még hozzá Kurimay Tamás.

Az édesanya korábbi depressziója, problémás párkapcsolata, a várandósság alatti szorongás, a szülési stressz, a leányanyaság, a nehéz lakáskörülmények, a fel nem dolgozott válás és halálesemény mind-mind növelik a gyermekágyi depresszió kialakulásának kockázatát. 100-ból 15 ember él át olyan depressziós epizódot, ami kezelésre szorul, de három depressziós közül csupán egy kap segítséget.

Az ideális körülmények növelik a lelki nyomást

A rossz körülmények között élő, akár krízisotthonba menekülő asszonyoknál kevésbé tapasztalható a terhesség utáni depresszió. Legalábbis ez Urbán Erika tapasztalata. A Sorsunk a Jövőnk Közalapítvány vezetője naponta segít bajba jutott, bántalmazott kismamákon, várandós asszonyokon, akiknél viszont nemigen fordul elő hasonló pszichés probléma. A szakember szerint mindez azt bizonyítja: sok esetben épp a társadalmi nyomás idézi elő a depressziót, hogy a kismama magányos, úgy érzi, egyedül kell megfelelnie a túlzó elvárásoknak.

– A rossz körülmény adhat felmentést, míg egy jól szituált, látszólag ideális közegben nincs pardon, miközben a kismama még a szülést megelőző félelmeket sem győzte le. Ráadásul kínosnak érzik kimondani azt is, hogy baj van, ez ugyanis nem fér bele a tökéletes képbe – mondja Urbán Erika.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top