Egészség

Minden, amit tudni kell a fájdalomcsillapításról

Számtalanszor találkozol a fájdalommal életed során. Az időjárás-változást kísérő fejfájás, az ízületi bántalmak, menstruációs görcsök, vagy akár sportsérülés miatt szinte minden nőnek lapul a táskájában egy doboz fájdalomcsillapító. De vajon mindig a megfelelő gyógyszert választod?
Minden, amit tudni kell a fájdalomcsillapításról

Olvass tovább!
A kényszer rabságában

A fájdalom egyfajta védekezési mechanizmus, amellyel a szervezetünk próbálja felhívni a figyelmünket a testünket ért káros hatásokra, például arra, hogy elvágtuk az ujjunkat. Ilyenkor a fájdalomingert az idegpályák az agyba továbbítják, amely tudatosítja, hogy valami nincs rendben, és lehetőleg minél előbb szüntessük meg ezt az állapotot.

Az akut fájdalom tehát testünk védelmét szolgálja, és sokszor ez az első tünet, amit egy-egy betegség alkalmával tapasztalunk. Hosszan tartó betegség esetén azonban krónikussá válhat, ilyenkor már nincs figyelmeztető szerepe, csak kellemetlen, az életminőséget jelentősen rontó tünetté válik. Csillapítása azonban nem csak ezért fontos. Gyulladásos eredetű fájdalmak esetén a sejtek szintjén ugyanis a tüneteket okozó molekulák tovább roncsolják a beteg szöveteket. Ráadásul csökkentése nélkül a fájdalomérző idegpályák egyre érzékenyebbé válnak, vagyis ugyanazt az ingert fájdalmasabbnak érezzük.

Fontos, hogy időben fordulj orvoshoz, aki a fájdalom típusának és okának meghatározása után a számodra legmegfelelőbb kezelést fogja elkezdeni.
Gyulladásos fájdalmak esetén elegendő lehet gyulladáscsökkentőt alkalmazni. Az idegi eredetű fájdalmak azonban erősebb hatású szert is megkövetelhetnek. Bizonyos esetekben az alapbetegség kezelése az elsődleges, de emellett a kiegészítő fájdalomcsillapítás is fontos.

Gyulladáscsökkentőktől a morfiumig

Minden, amit tudni kell a fájdalomcsillapításról A fájdalomcsillapítók között két csoportot különböztetnek meg: a gyengébb hatású, nemszteroid típusú gyulladáscsökkentőket és az opioidszármazékokat. Előbbiek főleg enyhe és közepesen erős fájdalmak csillapítására alkalmasak. Ezek a hatóanyagok gyulladáscsökkentő, valamint láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek. (Azért szükséges kiemelni, hogy ezek nemszteroid típusúak, mert léteznek szteroid típusú gyulladáscsökkentők is, például a prednizolon és annak származékai. A szteroid gyulladáscsökkentők azonban fájdalom vagy láz csillapítására nem alkalmasak.)

Az opioidszármazékok közé tartozik például a morfin. Ezek a szerek a nagyon erős fájdalmakat is enyhítik, megszüntetik, emiatt elsősorban daganatos eredetű betegségek esetén adják.
A mai terápiás irányelvek szerint nem a legerősebb szerrel kezdik a kezelést, lépcsőzetesen kell emelni az erősséget, amíg el nem érik a kívánt eredményt.

A leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók

Találd meg a megfelelőt!
Számtalan, klinikailag bizonyítottan magas hatásfokú nemszteroid gyulladásgátló-fájdalomcsillapító található a piacon. Az egyes emberek között jelentős különbség mutatkozik a gyógyszerre adott válaszban, így a gyógyszerválasztás még az orvosok számára is komoly fejtörést szokott okozni. Egy hatóanyag kipróbálásának időtartama legalább két-három hét.
A nemszteroid gyulladásgátlók között a leggyakrabban használt szerek az ibuprofen, a naproxen, a ketoprofen. Ezeknél hatékonyabb a diklofenák, ezért erősebb fájdalmak esetén írják fel az orvosok. A piroxikám előnye, hogy hosszan tartó hatása miatt elegendő naponta egyszer bevenni.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók, hiszen sok közülük recept nélkül is kapható. Ezek a hatóanyagok a betegtájékoztatóban foglaltak betartásával nem okoznak jelentős mellékhatásokat.

Ízületi gyulladás esetén mérséklik a fájdalmat, enyhítik a betegség súlyosságát, és javítják az ízületek működését, mozgékonyságát. Reumás ízületi gyulladás esetén csökkentik a gyulladást és a fájdalom erősségét. Alkalmazhatók fejfájásra, fogászati és nőgyógyászati fájdalmakra, valamint műtét utáni fájdalom és gyulladás kezelésére.

Az izom- és ízületi fájdalmak kezelését külsőleges terápiával, kenőccsel vagy géllel kell kezdeni. Ezek a készítmények vény nélkül kaphatók a patikákban. Ha nem elegendő a hatásuk, vagy nagy területet kellene bekenni velük a kiterjedt fájdalom miatt, akkor érdemes szakorvost felkeresni.

 

Minden, amit tudni kell a fájdalomcsillapításról A cikkünk a Nők Lapja Egészség februári számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • A tartós fogyás hétköznapi titkai
  • 9+1 dolog, amit tudni kell az influenzáról
  • Túrógombóc túró nélkül?
  • Ússzuk meg a téli depressziót!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top