Egészség

Afta vs. herpesz

Vagy a szádon éktelenkedik, vagy belül érzed, de úgy, hogy az élet is fáj. És akkor még egy rossz hír: ilyenkor ne csókolózz! Már ha lenne kedved hozzá.
 Aphta vs. herpes A szex veszélyes üzem

Akinek volt, tudja: mindkettő kellemetlen. A herpesz csúnya – még akkor is, ha ma már számtalan módon „eltüntethető”, az afta pedig nagyon fájdalmas – olykor még a nyelés is nehezünkre esik. A népi hiedelemmel ellentétben – miszerint egyik a másikat kizárja – sajnos bárki mindkettő „tulajdonosa” lehet, legfeljebb nem egy időben. Tudj meg többet a kellemetlen „hólyagokról”!

Hajlamosító tényezők

A herpesz esetében a kiváltó ok egyértelmű, azaz a herpeszvírus felelős a tünetekért. Az afta esetében  nincs egyetlen szóba jövő tényező: vírusok, többek között herpeszvírus, baktériumok és a szervezet egyéni válaszreakciója is szerepet játszhatnak a tünetek  kialakulásában – mondja dr. Asbót Júlia, bőrgyógyász, homeopátiás orvos.
– A hasonlóság a kétféle betegség között a kiújulási hajlam és a fájdalommal járó tünetek. Bár utóbbi tekintetében az afta „nyert”, vagyis sokkal fájdalmasabb, esetenként a nyelést is nehezíti, és változatosabb helyeken fordulhat elő: bárhol a szájüregben, míg a herpesz többnyire az ajakpíron. Hajlamosító tényező a stressz, az immunrendszer leterhelt állapota, fűszeres, aromás ételek, olajos magvak (például mák, dió, mandula) fogyasztása, a menzesz, vitamin- és nyomelemhiány, fogászati beavatkozás. Herpesz esetében a napfény provokáló szerepét is érdemes megemlíteni.

Afta vs. herpesz
A herpesz az ajakpíron jelenik meg
Az aphta sokkal fájdalmasabb
Az afta bárhol megjelenik a szájüregben


Nincs olyan, hogy csak az egyik

Ha azt gondoltad, hogy egyik a másikat kizárja, akkor bizony tévedsz. A doktornő elmondása szerint „egyik a másik ellen nem véd, legfeljebb nem egy időben jelentkeznek”.
– A csókolózás tünetes állapotban nem javasolt, ráadásul a herpeszes hólyagok nyomán a hámhiány hamar felülfertőződhet baktériumokkal – mondja a szakember.

Hogyan védekezz?

Kivédésre, megelőzésre kiválóan alkalmas a C-vitamin, a cink-, szükség esetén a vas- és folsavpótlás, az esszenciális zsírsavak, a lizin. Homeopátiás alkati kezelés is szóba jöhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top