Egészség

Állati gyógyulások

Az állatterápia jól működik családi feszültségek, fejlődési rendellenességek, mozgáskorlátozottak fejlesztésére, de eredményes az alkoholizmus és a drogfüggőség kezelésében is.

Pár nappal ezelőtt egy macska mentett meg egy családot, miután tűz ütött ki a konyhában az angliai West Pinchbeckben. David Howlett és párja, Marie Smith a nappaliban aludtak, amikor a sütő lángra kapott. David 35 éves testvére, Laire Chambers az emeleten aludt. Ahogy a sötét füst terjedt a házban, a 15 éves macska, Bandit megébresztette Marie-t. Mindhármukat kórházban ápolták füstmérgezéssel, életüket a macskának köszönhették.

Állatterápia

B. Levinson amerikai pszichológus dolgozta ki az állatterápiát, érzelmileg zavart és árva gyermekek gyógyítására. A terápiát később alkalmazta depressziós betegeken és magányos időseken is.

Ilyen és ehhez hasonló történetek bőven akadnak, az állatok képességei nem vitathatók. Különböző kutatási eredmények szerint az állatokkal együtt élők jobb lelki egészségnek örvendenek, mint a házi kedvencek nélkül élők. Hazánkban is elterjedt az állatok alkalmazása terápiás célokra.

Marika néninek tavaly volt infarktusa. Cicájával lakik, aki régóta hű társa. Kormi onnantól kezdve nem az ölébe, hanem a szívére feküdt. Az orvos mondta neki, hogy nem baj, mert addig lesz ott, amíg meg nem  gyógyul, jobban nem lesz. Kormi egy ideje már újra az ölében fekszik. Gábornak a lábán volt bőrelváltozás nyáron. Bubu névre hallgató kutyája mindig ott feküdt és nyalogatta, mígnem elmúlt.

Állati gyógyulások Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Leginkább Amerikában alkalmazzák az állatokat gyógyításra: kórházakba, idősotthonokba hobbiállatokat visznek, a mozgásban korlátozottak számára a lovasterápiát alkalmazzák, míg az autistáknál a kutya- és delfinterápia terjedt el.

A kutyák enyhítik a vizsgadrukkot

Nemrégiben az Egyesült Államokban a bostoni Tufts Egyetem kollégiumában nyolc terápiás kutyát bocsátottak a hallgatók rendelkezésére, a cél az volt, hogy a vizsga előtti szorongást enyhítsék.

Michael Bliss, a kollégium igazgatója saját tapasztalatai alapján hozatta az intézménybe a négylábúakat, mivel tanulmányai során ő is részt vett egy hasonló programban. Szerinte a kutyák veleszületett vidámsága jut el a hallgatókhoz. Az első kutyás találkozóra száznál is több hallgató jött el – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Magyarországon 1999 óta működik a Tetra Állatterápiás Csoport. A csoport célja az állatok közreműködésével végzett megelőző, gyógyító, rehabilitációs tevékenység módszereinek kidolgozása, koordinálása, elősegítése, támogatása, állatasszisztált programok szervezése és kivitelezése.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a kutyákkal való testi érintkezés csökkenti a vér kortizonszintjét, és ennek következményeként a stresszt. Más vizsgálatok pedig arra mutatnak rá, hogy a magas vérnyomással rendelkező betegek, ölükben tartva kutyájukat vagy macskájukat, 20 százalékkal képesek jobb vérnyomást „produkálni”.

Barátnak sem utolsók

Kutatások szerint az állatokkal történő játékban a gyerekek rájönnek, hogy nem csak körülöttük forog a világ, felelősek valamiért, hiszen az állatokról gondoskodni kell. Az állatok mellett erősödik az immunrendszer, oldódik a stressz, a szomorúságérzet, könnyebben múlik a fájdalom.

a kutyákkal való testi érintkezés csökkenti a vér kortizonszintjét
A kutyákkal való testi érintkezés csökkenti a vér kortizonszintjét.

 

– A háziállat feltétlen szeretetet és ragaszkodást mutat az ember iránt. Egy olyan állat, amelynek szőre van, lehet simogatni, össze lehet vele bújni, a biztonság és a törődés érzetét kelti a gyerekben és a felnőttben is. Emlékeztetheti a plüssmackójára, amellyel kicsi korában elaludt, amely a „védelmét” szolgálta – mondja Turánszky Edina pszichológus. – Ha a gyerek kiveszi a részét a háziállatról való gondoskodásból, akkor megtapasztalhatja azt az érzést, hogy szükség van rá. Ezt a négylábú állatok a simogatás, összebújás örömével hálálják meg.

A kutya- és macskatartók 99 százaléka teljes jogú családtagként kezeli kedvencét. A macskatartók 82, a kutyatartók 73, míg a madártartók 63 százaléka társnak tartja az állatokat.

Egy amerikai kutatás szerint a szétzilált családokban élő nagyvárosi fiatalokat pedig egy négylábú társ megóvhatja attól, hogy bűnözővé vagy drogfüggővé váljanak.

Lovasterápia tanulási nehézségekre

Ha már a gyerekeknél tartunk, fontos tudni, hogy a lovasterápiák ma már hazánkban is nagy hatékonysággal működnek, főként tanulási nehézségekkel, illetve kommunikációs zavarokkal rendelkező gyerekek körében.

Állati gyógyulások

– Tomi nem kommunikált senkivel. Gondoltuk fiú, így később tanul meg beszélni, az orvosok szerint is normális így. Aztán már négy volt, még mindig semmi. Hallottunk a lovasterápiáról és elvittük. Pár alkalom után láttuk, hogy ráfekszik a ló hátára és simogatja, majd sutyorog neki valamit. Lassan kezdett feloldódni, és nemcsak a lovakkal, de az óvodában is kezdett kinyílni a társai felé – meséli Eszter.

A lovasterápia – bár költségesebb – elérhető neurológiai és ortopédiai problémákkal küszködők számára is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top