Egészség

A hiányzó fogak növelik az elbutulás kockázatát

A legújabb kutatások szerint az elvesztett, hiányzó fogak növelik a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát is.

A British Dental Health Foundation kutatói 4200 személyt vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik kevesebb saját foggal rendelkeztek, nagyobb eséllyel néztek szembe a memóriaromlással és az Alzheimer-kór korai fázisával. A japán résztvevők valamennyien 65 év fölöttiek voltak és teljes fogorvosi szakvizsgálaton, valamint pszichológiai teszteken estek át.

A hiányzó fogak növelik az elbutulás kockázatátDr. Nigel Carter a kutatás egyik vezetője szerint már régóta ismert a kapcsolat a jó szájhigiénia és a szervezet egészsége között, de egyre több a bizonyíték az ellenkezőjére is. Eddig elsősorban a szívbetegségeket, a stroke-ot, a cukorbetegséget, a tüdőproblémákat, a koraszülést és az alacsony születési súlyt hozták összefüggésbe az elhanyagolt fogakkal és szájhigiéniával. Most ezen összefüggések egészültek ki a romló memóriával, a demenciával és az Alzheimer-kórral.   
A kutatás azt is kimutatta, hogy a gyengülő emlékezetről beszámoló betegek nagyon ritkán vagy sohasem jártak fogorvosi ellenőrzésekre. Ez a tény már eleve egy magyarázat lehet a romló egészségre, de a kutatók más, biológiai összefüggéseket is kimutattak.  

Az ínygyulladás veszélyes következményei

Az ínygyulladás nemcsak fogvesztéshez vezethet, de a gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak. Az ínygyulladás során a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is, és elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Ezekből pedig akár alvadékok is keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását, aminek következtében a szív nem jut annyi tápanyaghoz és oxigénhez, amennyire szüksége lenne. Súlyos esetben akár infarktus is lehet mindennek a végső következménye. Egyes kutatások szerint az ínygyulladás majdnem megduplázza a koronáriabetegség kockázatát is.

Megelőzhető a romlás

Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint bár az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, sok felnőtt egyáltalán nem ismeri ezt az összefüggést. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A szakember szerint a legalapvetőbb higiénia részét kellene, hogy képezze a napi kétszeri alapos, legalább 2 percig tartó fogmosás, valamint a fogközök tisztítása például fogselyemmel. A fogorvost pedig nemcsak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top