Egészség

Győzd le a betegséget akupunktúrával!

A kínai gyógyítás egy sajátos filozófiai elméletrendszeren: tao alapú jin és jang elven alapul. A jin és jang a természet világában az egység és ellentét alaptörvénye. A jin-jang elv szerint minden organizmus élete különböző komponenseinek helyes egyensúlyától függ. Bármelyik hiánya, vagyis a helyes egyensúly elvesztése, betegséget idéz elő.
dr. Eőry Ajándék
Dr. Eőry Ajándék

Az akupunktúrás kezelés során preventív vagy terápiás céllal tűket szúrnak a bőrbe, meghatározott akupunktúrás pontokon. A több mint 3000 éves gyógymód alapjául egy tapasztalatokon alapuló komplex világkép és gondolkodásmód szolgál. Ennek lényege, hogy az egészségért az életerőt jelentő csi és két ellentétes elem, a jin és a jang egyensúlya felelős. A csi 12 csatornában áramlik az emberi szervezetben. Az akupunktúrás kezelés során az akupunktúrás pontok stimulálásával a vezetékekben áramló csit lehet szabályozni. – A kezelést megelőzi a kínai diagnózis, melynek fontos része a pulzus és a nyelv vizsgálata. Mindkét csuklón a radiális pulzus tapintásával a belső szervek funkciójáról lehet képet nyerni, míg a nyelv alakjának, színének, lepedékének elváltozásaiból az egészségre és a kialakult betegség jellemzőire lehet következtetni – mondja dr. Eőry Ajándék háziorvos, akupunktúrás orvos.

– Az akupunktúrás pontok jellemzője, hogy betegség esetén nyomásérzékenyek, fájdalmassá válnak, a környezetükhöz képest csökkent az elektromos ellenállásuk, légzőpontként működnek (CO2 leadása fokozott), stimulálásuk megváltoztatja az endorfinszintet – mondja dr. Fazakas János, egyetemi docens, intenzív terápiás szakorvos. – Brit tudósok bebizonyították, hogy az akupunktúrának nem csak pszichológiai hatása van: mágneses rezonanciás (MRI) felvételek azt igazolják, hogy az akupunktúra közvetlenül az agyban csökkenti a fájdalmat. Az akupunktúrás pontok kb. 70 százaléka az úgynevezett kiváltó (trigger) pontokkal azonos, ezek azok a területek, amelyek bőrfelületen fájdalmassá válnak belső szervek betegsége esetén.

Mikor érdemes alkalmazni az akupunktúrát? Mikor ellenjavallt?

A kínaiak prevenciós céllal is alkalmazzák az akupunktúrát, hiszen a diagnosztikai módszerekkel olyan “kórképek” is felismerhetőek, amelyek még nem adnak tünetet. Emellett nagyon sok kórképben eredményesen alkalmazható, ezek megtalálhatók itt.

– Az akupunktúra alapvetően nemtől és kortól függetlenül mindenkinél alkalmazható. Terhes nőknél bizonyos pontok szúrása ellenjavallt, mert vetélést okozhatnak. Bizonyos betegségek esetén vagy a beteg, vagy a kezelőszemélyzet érdekében megfontolandó az alkalmazása: A beteg érdekében nem alkalmazunk tűszúrást, ha szívbetegség miatt műbillentyűje vagy pacemakere van, a bakteriális fertőzés (bakteriális endokarditisz) elkerülésére – mondja a doktornő. Győzd le a betegséget akupunktúrával!– Pacemakeres betegnél kerüljük az elektroakupunktúrát. Cukorbetegeknél fokozottan figyelni kell a sterilitás szabályainak betartására, súlyos vérzészavarban szenvedőt tűvel nem szúrunk. A kezelőszemélyzet védelme érdekében a krónikus hepatitisz- vagy HIV-fertőzött személyeket nem tűvel kezeljük.

– A nyugati orvostudomány alapján kivizsgálatlan betegnek ellenjavallt. Olyan a pontokon nem szabad szúrásos technikát alkalmazni, melyek éppen gyulladtak, vagy a bőr felettük sérült, fertőzött, illetve “anyajegyek”, naevusok esetén is más pontot kell választani – mondja dr. Fazakas János.

Akupunktúra gyerekeknek

Gyerekeknél is alkalmazható az akupunktúra, de csak kivizsgált kórkép esetén – ez a felnőttekre is vonatkozik. A gyermekek speciális szoftlézerkészülékkel kezelhetők, mely fájdalom és tűszúrás nélkül gyógyítja a kicsik betegségeit. Az eljárás jellegéből adódóan egy-egy kezelés rövidebb idő alatt befejeződik, így nem veszi igénybe a gyermekek türelmét sem. Gyermekgyógyászatban emésztési zavarok, hasfájások, asztma, étel- és légúti allergiák tünetei, hörghurut, immunerősítés, gyakori felső légúti megbetegedések, fülgyulladások, kötőhártya-gyulladás, bőrbetegségek, nyugtalanság, hiperaktivitás, fejfájások, tanulási zavarok, alvási zavarok, éjszakai felriadások (pavor nocturnus), ágybavizelés esetén alkalmazható.

Mi a helyzet azokkal, akik félnek a tűtől?

Akupresszúrás matrac
Napi 20 perc használat enyhíti a stresszt, javítja az alvást, mérsékli a hátfájdalmat, növeli az energiaszintet és javítja az anyagcserét.

Mi történik a testben?
10–15 perc – Peptidhormonok áramlanak szét az egész testben.
20–30 perc – Szervezetében jelentősen mérséklődik a stressz szintje és a fájdalom.
30–40 perc – A fájdalmak egyértelműen enyhülnek, a teljesítőképesség pedig megnövekedik.

Az akupunktúrás tűk helyett alkalmazhatunk lézeres akupunktúrát, ahol a lézer helyettesíti a tűszúrást, de lehet pontmasszázst (akupresszúrát) végezni vagy az akupunktúrás kezelés egyéb kiegészítő technikáit: moxakezelés (az akupunktúrás pontok melegítése) vagy köpölyözés (vákuumkezelés az akupunktúrás pontokon). A fülakupunktúra során tű helyett magokat lehet a fülbe ragasztani (ez is akupresszúra) vagy mágneses golyócskákat, melyek a pontokat stimulálják.

Gyógyítsd magad!

Vannak bizonyos pontok, melyek masszázsával jó eredménnyel saját magunk is enyhíthetünk panaszainkon. A fejfájás kezelésében eredményesen alkalmazható a kézháton található Vastagbél 4-es pont, vagy a tarkótájon az Epehólyag 20-as pont (itt a szervek nevei a vezetékek neveit jelölik, a szám pedig az adott pontot).

A Vastagbél 4-es pont (a képen Di-4) a kézháton, a hüvelykujj és a mutatóujj kézközépcsontjai között található
A Vastagbél 4-es pont (a képen Di-4) a kézháton, a hüvelykujj és a mutatóujj
kézközépcsontjai között található

 

Az Epehólyag 20-as pont (GB 20) a fejbiccentő- és a trapézizom tapadása közötti mélyedésben, a sziklacsont mögött, a nyakszirtcsont alatt, a tarkón található egy mélyedésben.
Az Epehólyag 20-as pont (GB 20) a fejbiccentő- és a trapézizom
tapadása közötti mélyedésben, a sziklacsont mögött, a nyakszirtcsont alatt,
a tarkón található egy mélyedésben.

Prevenciós gyakorlatok mindenkinek

Kik végezhetik?
Jelenleg Magyarországon akupunktúrát ilyen irányú végzettséggel is rendelkező szakorvosok végezhetnek.

Az Egészség Biztonság Alapítvány honlapján található, letölthető egy alapvetően a rövidlátás megelőzésére használt masszázs, melyet nemcsak gyermekkorban érdemes rendszeresen alkalmazni, hanem a rendszeres számítógép-használattól fáradt szemek pihentetésére felnőttkorban is. Másik prevenciós lehetőség, mely széles körben ingyenesen hozzáférhető az alapítvány jóvoltából, a 3-1-2 meridiántorna, melynek lényege, hogy 3 akupunktúrás pont masszírozásával, hasi légzéssel és egy egyszerű tornagyakorlattal 100 évig éljünk egészségesen. Budapesten több helyen is működnek klubok, ahol meg lehet tanulni és együtt lehet gyakorolni a többiekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top