Egészség

Maradj egészséges – rákmegelőző ételek

A zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend segít bizonyos rákbetegségek megelőzésében. Cikkünkben ezen ételek öt szupersztárját mutatjuk be. Melyik mit véd?

Brokkoli
Mint minden keresztesvirágú, (pl. karfiol, káposzta, leveles kel) a spárgakel néven is ismert zöldség is tartalmaz rákmegelőző anyagokat. Amitől azonban különleges, az az, hogy nemcsak karotinban és C-vitaminban gazdag, hanem a benne lévő antioxidáns (szulforaphan) bizonyítottan rákellenes, és hatása főzés után is megmarad. Ha unod a brokkolikrémlevest, akkor tedd az omlettedbe vagy a pizzádra!

Ezt védd vele: mell, vese, tüdő, prosztata, bőr, gyomor és húgyutak

Maradj egészséges - rákmegelőző ételek

Bogyós gyümölcsök
Málna, eper, ribizli, áfonya, szeder, vörös áfonya, szőlő: avagy a növényi tápanyagok netovábbjai! Ezek közül is a fekete szeder viszi a pálmát, ami nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett antocianint is, amely jelentősen lelassíthatja a burjánzásnak indult káros sejtek növekedését.

Ezt védd vele
: vastagbél, garat, száj, bőr

Paradicsom

A likopinban bővelkedő lédús zöldség jótékony hatással van a szervezet immunrendszerére, hiszen magas vitamintartalma serkenti annak működését. Segíti a bőr regenerálódását és az egész szervezetre fiatalító hatása van. Vérhígító anyagokat is tartalmaz, ezért a trombózisban szenvedőknek is kiváló segítség lehet. A likopin erős antioxidáns, amely képes semlegesíteni a szabad gyököket, így védi a szervezetet a rák kialakulásától. És végre egy indok a spagetti mellett: a főtt paradicsomban lévő likopint jobban fel tudja használni a szervezeted, ne legyél rest hát néha megszegni a fogyókúrád!

Ezt védd vele
: méhnyálkahártya, tüdő, prosztata, gyomor

Olajos magvak
Az olajos magvakban található savak olyan folyamatot indítanak el a szervezetben, amelynek köszönhetően a rákos sejtek végül önmagukat pusztítják el. Zsírosak ugyan, de a bennük lévő mono- és poli- telítetlen zsírok ártalmatlanok, és napi egy marék diótól vagy mandulától még senki sem hízott meg.

Ezt védd vele: prosztata, mell

Maradj egészséges - rákmegelőző ételek

Fokhagyma
Egy Iowában végzett kutatás szerint azok, akik nagyon sok fokhagymát fogyasztanak, csak fele olyan esélyesek vastagbélrákra, mint azok, akik alig ettek ebből az ízletes fűszernövényből. Több okból is érdemes megküzdeni a hagymaevés után következő szagokkal, hiszen a kis fehér finomság védi a szívet, az érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást és erős antibakteriális hatással is bír. Ha ínycsiklandó és egészséges vacsit szeretnél, karikázz fel egy kis paradicsomot, locsold meg egy kanálka olívaolajjal, zúzz rá jó sok fokhagymát, tégy erre egy kis mozzarellát, és tedd a tálat forró sütőbe úgy 15 percre.

Ezt védd vele: mell, vastagbél, garat, gyomor

Mit mond a dietetikus?

„A rákmegelőzés alapja a lúgos étrend. Együnk sok zöldséget – például a cikkben említetteket is –, de kerüljük a húsok, tejtermékek túlzott fogyasztását – emeli ki Kovács-Nagy Eszter Anna dietetikus, böjtszakértő. – Mindig igyekezzünk az adott éghajlati viszonyok közt termő zöldségek, gyümölcsök közül válogatni. Ilyenkor télen a csipkebogyót és a homoktövist ajánlom mindenkinek jó szívvel. Érdemes említést tenni a fűszerekről is: a melegítő hatású fűszerek, mint például a csili, curry, fahéj vagy a szerecsendió is remek fegyverek a rák elleni harcban. Ezek a magas antioxidáns-tartalmú ételek tisztítják a szervezetet, így annak van ideje pihenni, majd kiüríteni azokat a káros anyagokat, amelyek felhalmozódva rákos elburjánzást okozhatnak” – teszi hozzá az NLC szakértője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top