Egészség

A túl sok tisztálkodás káros lehet

Kutatók eredményei azt sugallják, hogy aki túlságosan tisztaságmániás, az könnyebben megbetegedhet.

A tanulmányhoz az adatokat a 2003–2006-os nemzeti egészségi és táplálkozási felülvizsgálati felmérésből vették. Bizonyos mikroorganizmusok jelenléte előnyös az immunrendszer megfelelő kialakulásához, de a túlzott tisztaság és higiénia befolyásolja ezt a helyzetet.

A túl sok tisztálkodás káros lehetAzok a gyerekek és tinédzserek, akik túl gyakran érintkeznek triklozántartalmú antibakteriális szappanokkal, nagyobb eséllyel szenvednek szénanáthától vagy más allergiától. A triklozán egy mikrobaellenes szer, széles körben használják antibakteriális szappanoknál, fogkrémeknél, orvosi eszközöknél és pelenkacsomagokban. A tanulmányból az is kiderült, hogy a felnőttek immunrendszere legyengülhet, ha nagyobb mennyiségű biszfenol A-val (BPA) találkozik, mely egyes vélemények szerint az emberi hormonháztartást módosítja. Többféle műanyag és egyéb termék előállításához használják.

Amikor a triklozán és a BPA vizeletben mért szintjét összehasonlították a citomegália-vírus antitestjeivel (CMV) és az allergia diagnózisával a felnőttek és hat éven felüli gyermekek esetében, akkor felfedezték, hogy a több BPA-val érintkező felnőttek szervezetében több van ebből az antitestből.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a sejtszabályozású immunrendszer nem működik megfelelően. A triklozánnal kapcsolatos, kisgyermekeknél és kamaszoknál megfigyelt jelenség alátámaszthatja a higiéniás hipotézist.

Forrás: napidoktor.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top