Egészség

10 tipp az egészséges arcbőrért

Bőröd elárulja, hogy érzed magad benne. Ha betartasz néhány alapszabályt, mindig ragyogó és egészséges lesz. Ezek közül most tízet gyűjtöttünk össze.

1. Alapos, de gyengéd tisztítás
Reggel-este ápold a bőröd, de arra figyelj, hogy ne tisztítsd túl, ne foszd meg hosszasan a védelmet szolgáló savköpenytől. Válassz kímélő, szappanmentes habzó arctisztítót vagy arclemosó tejet. Az alkalmanként bevetett finom szemcséjű bőrradír friss, üde arcbőrt ad.

2. Forró fürdő helyett langyos zuhany
Bármilyen jól is esik a forró fürdő vagy a hosszas meleg zuhanyozás, bőröd érdekében inkább mondj le róla! A forró víz szárítja a bőrt, és ezt a hatást a habfürdők, tusfürdők csak tovább fokozzák. A fürdőolajok vagy olajos alapú tusfürdők ellenben védenek a kiszáradástól. Lehetőleg naponta csak egyszer zuhanyozz!

3. Mindentudó bőrápolók
Az arcápolókkal visszaadjuk bőrünk elvesztett víztartalmát, az értékes növényi olajok segíthetik a hideg és a szél elleni védelmet, az UV-szűrő a nap hatását, a vitaminok pedig a szabad gyökök hatását ellensúlyozzák. Az úgynevezett aktív összetevőkkel a sejtek életfunkcióit támogathatod.

4. Extra kényeztetés
A stresszesebb időszakok bőrödön hagyott lenyomatait némi soron kívüli kényeztetéssel tüntetheted el. Egy tápláló vagy hidratáló pakolást bármikor föltehetsz, akár főzés vagy mosogatás közben is (a felszálló gőzök segítik a hatását!). Nincs jobb frissítő egy profi arcmasszázsnál: a kozmetikus keze nyomán az arcbőr feltöltődik, megtelik élettel.

10 tipp az egészséges arcbőrért

5. Elég az egészségkárosító szokásokból!
A túlzásba vitt fogyókúra, az alkohol, a dohányzás, valamint a kevés alvás mind hozzájárulnak a bőr idő előtti öregedéséhez. Egészséged és a fiatalos megjelenés érdekében hagyj fel azzal, ami árt!

6. Páradús környezet
A túlfűtött lakások, szőnyegek és bútorok elszívják a levegő nedvességtartalmát. Egy tanulmány szerint a lakások levegője általában olyan száraz, mint a Szaharáé, nem csoda, ha sokunk bőre száraz, feszül és hámlik. Gondoskodj környezeted párásításáról! A szobanövények is segítenek a páratartalom kiegyensúlyozásában.

7. Testmozgás, lehetőleg a szabadban
Verejtékezéssel tisztul a bőr, és már egy félórás séta is élénkíti a vérkeringést, ami a sejtanyagcsere javulásához vezet. Az oxigéndúsabb levegőből több oxigén jut a bőr sejtjeihez, s ettől tovább megőrzik a fiatalságukat.

8. Kiegyensúlyozott táplálkozás
Ha bármilyen tápanyagban hiányt szenved a szervezet, bőröd azonnal jelzi. Még egy ok, hogy gyümölcsökben, zöldségekben, bőrszépítő étkekben gazdagon táplálkozz. Különösen jót tesz a bőrödnek a szója, a tojássárgája, a mandula, a lenmag, a paradicsom, az édesburgonya, a fekete csokoládé, a tonhal.

9. Folyadék
Nem elég kívülről hidratálni a bőrt. Ha nem iszol eleget, a szervezet kénytelen a bőrből elvonni a vizet, és egykettőre tele leszel ránccal. Igyál napi másfél-két liter vizet vagy cukrozatlan teát – a gyümölcslevekben rengeteg a kalória.

10. Szépítő alvás
Ha bőrünkön múlna, naponta legalább nyolc órát töltenénk alvással. Az sem mindegy, hogyan: a puha tollpárna helyett használj lapos kispárnát, hogy a nyakad alvás közben egyenes maradjon, és ne keletkezzenek újabb ráncaid. A hason fekvés szintén szaporítja a nyak és az arc barázdáit.

 

10 tipp az egészséges arcbőrértA cikkünk a Nők Lapja Egészség novemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Lúgosítsuk, ami savas?
  • Munkahelyi terror: ne hagyd magad!
  • Futás, az elemi ösztön
  • 4 kihagyhatatlan recept reggelire

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top