Egészség

Immunerősítő diéta

A táplálkozástudósoknak köszönhetően majd minden betegségre létezik speciális étrend. Újdonság azonban az olyan menüsor, amely az egészséget leginkább veszélyeztető betegségek ellen véd meg. Ennek az étrendnek két változatát mutatjuk be. Az egyik a fogyókúrás verzió, a másik pedig formában tart.

A statisztikák szerint a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség vagy daganatok miatt hal meg. Az előrejelzések is borúlátóak, hiszen egyre több embert érintenek majd ezek a betegségek, a tudósok becslése alapján 17 százalékos növekedés várható. De nincs ok az elkeseredésre, mert létezik ellenszer. Nem csodabogyóra kell gondolni, hanem életmódváltozásra ­– ezzel 80 százalékos megelőzést érhetsz el.

Változtass az étkezési szokásaidon!

Az ellenszer tehát mindenki számára hozzáférhető: semmi cigaretta, több mozgás, kevés alkohol. A táplálkozást illetően azonban mi a teendőnk? Mi kerüljön az asztalra, hogy jól és sokáig élhessünk?
A választ a Barilla Center for food & nutrition (www.barillacfn.com) adta meg, amely szakértők egész csapatát hívta össze, hogy megvizsgálják az életmód (a táplálkozást is beleértve) és az infarktus, a daganatok, a cukorbetegség és az elhízás közötti kapcsolatot. Ennek alapján határozták meg azokat az ételeket, amelyek csökkenthetik ezeknek a civilizációs betegségeknek a kockázatát. De nem ez az egyetlen eredmény. A kutatócsoport – a világon a legtöbb halált okozó betegség megelőzésének irányvonalaiból kiindulva – összeállította a Hosszú élet étrendjét, melyet jórészt a mediterrán étrend ihletett. Máris kipróbálhatod! Dietetikusunk két egyhetes étrendet állított össze: az egyiket arra az esetre, ha fogynod kell, a másikat pedig akkor követheted, ha nincs súlyproblémád. Így még könnyebb lesz az egészségedre összpontosítanod. Természetesen csak akkor, ha betartod a következő szabályokat!

Immunerősítő diéta

Alapszabályok
  • Napi 30–60 percet (általában hét közben) szánj a testmozgásra!
  • Tartsd a súlyodat! (Ha le kell adnod egy-két kilót, kövesd a 60. oldalon található diétát!)
  • Ne fogyassz túl sok alkoholt! (Legfeljebb egy pohárral naponta!)
  • Ne dohányozz!
  • Táplálkozz kiegyensúlyozottan, de ne csak a kalóriára, hanem az értékes tápanyagokra is figyelj!
  • Fogyassz négy-öt adag (legalább 40 deka) zöldséget és gyümölcsöt naponta. Ha ez szerinted túl sok, olvasd el összeállításunkat, hogyan sikerülhet!

Fogyj velünk!

  • Válaszd az összetett szénhidrátforrásokat (tészta, burgonya, hüvelyesek), és fogyassz több teljes kiőrlésű gabonát!
  • Egyél hetente legalább kétszer-háromszor (zsiradék nélkül elkészített) halat!
  • Ne állati, hanem növényi eredetű zsiradékokat használj!
  • Kerüld a magas zsírtartalmú életeket (ilyen a virsli, a felvágottak többsége, a hot dog, a kész mártások, sajttermékek és előre csomagolt ételek). Részesítsd előnyben a „light” termékeket (joghurt, zsírszegény tej, túró)!
  • Kerüld a zsiradékban sütést!
  • Hetente legfeljebb háromszor-négyszer egyél húst vagy baromfit!
  • Mérsékeld a só (legfeljebb 5-6 gramm, azaz egy kiskanálnyi naponta) és a sóval tartósított ételek (sonka, ringli, sózott halak) fogyasztását!
  • Kerüld a magas cukortartalmú ételeket és italokat (sütemények és cukrozott italok)!

Immunerősítő diétaDAGANAT

NÖVÉNYI VÉDELEM
A zöldségekben és gyümölcsökben sok antioxidáns van: ezek az anyagok megvédik génjeinket. A paradicsom likopintartalma például segít megelőzni a mell- és a prosztatarákot. Az Európai Onkológiai Intézetben e zöldség új változatát állították elő: két új génnel „gazdagították”, így antioxidációs képessége megháromszorozódott. A kutatás még csak kísérleti stádiumban jár, így pillanatnyilag be kell érnünk a „hagyományos” paradicsommal – és szerencsére az sem kevés!

 

SZÍV

Immunerősítő diétaA HAL MEGMENTI AZ EREKET
A tekintélyes European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány szerint napi 4–6 deka hal fogyasztása 50 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedésekből eredő halálozások kockázatát. Ez az értékes omega–3 zsírsavnak köszönhető (amely elsősorban a szardellában, a szardíniában, a makrélában és a lazacban található). – Ezek a többszörösen telítetlen zsírok gyulladáscsökkentő hatásúak, és ez hozzájárul az érfalak rugalmasságának megtartásához – állítja a dietetikus. – Ráadásul csökkentik az erekre veszélyes LDL-koleszterin szintjét.

 

CUKORBETEGSÉG

Immunerősítő diétaTÖBB ROST, TÖBB EGÉSZSÉG
Számos tanulmány eredménye bizonyítja: ha túlsúlyos vagy és lefogysz, csökken a cukorbetegség valószínűsége. Ugyanez vonatkozik a testmozgásra is: minél többet mozogsz (és zsírt égetsz), annál kisebb a kockázata, hogy megbetegszel. Mozogj, hogy egészséges maradj, étrended pedig kevés kalóriát tartalmazzon. Az élelmiszereket illetően: válaszd a rostos ételeket (fekete kenyér, teljes
kiőrlésű gabonafélék, zöldségek).  Ezek lassítják a cukor felszívódását, és
segítenek az inzulinszintet a normális határokon belül tartani – mondja dietetikusunk.

ÍGY FOGYASSZ EL ÖT ADAG ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT!

1. GYÜMÖLCSLÉ: 1,5 dl + SALÁTA: 5 deka + GYÜMÖLCS: 15 deka + FŐTT ZÖLDSÉG: 25 deka + GYÜMÖLCS: 15 deka

Immunerősítő diéta
Immunerősítő diéta
Immunerősítő diéta
Immunerősítő diéta
Immunerősítő diéta

2. NYERS ZÖLDSÉG: 25 deka + GYÜMÖLCSSALÁTA: 15 deka + GYÜMÖLCS: 15 deka + ZÖLDSÉGLEVES: 25 deka zöldséggel + SALÁTA: 5 deka

Immunerősítő diéta
Immunerősítő diéta
Immunerősítő diéta
Immunerősítő diéta
Immunerősítő diéta

Maradj egészséges! 1700 kalória

Könnyen betartható étrend

Főszereplői a zöldségek és a gyümölcsök (legalább öt adagot el kell fogyasztanod naponta), az omega–3 zsírsavban gazdag halak (lazac és szardínia), a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
– Az egészséges életmód étrendjét addig követheted, ameddig csak akarod – mondja dietetikusunk.
– Sőt ízlésed szerint alakíthatod, az egyik fajta húst másik fajtával helyettesítheted (például sertés helyett bárány), vagy a megadott zöldségeket is variálhatod (édeskömény helyett cukkini, répa helyett paprika). Az a fontos, hogy ne lépd túl a megadott mennyiséget, így betartod a javasolt energiatartalmat. Ne felejtsd el, ahhoz, hogy formában maradj, étrendedet kis mozgással is ki kell egészítened!

Heti mínusz két kiló!

Diétás étrend 1300 kalória

A túlsúly növeli a cukorbetegség és a rosszindulatú daganatok kockázatát, valamint más betegségek
kialakulását is elősegíti. Ha fontos számodra egészséged, tartsd kordában súlyodat, és kövesd pontosan a lap jobb oldalán található étrendet.
Jó közérzet kevés kalóriával
– Az étrend alapanyagai ugyanazok, mint a fogyni nem kívánóké – mondja szakértőnk. – Csak a mennyiségek változnak: valamivel kevesebb olaj, valamivel kevesebb kenyér, kisebb zöldség‑ és gyümölcsadagok, hogy a napi 1300 kalórián belül maradjunk, és két hét alatt leadhassunk pár kilót.
E rövid időszak végén két választásod van: áttérsz az előző oldalon található 1700 kalóriás étrendre, vagy pedig, ha további kilókat kell leadnod, ezt a csökkentett kalóriatartalmú étrendet kell követned még két héten át. – De nem tovább! – tanácsolja szakértőnk.

A cikkünk a Nők Lapja Egészség októberi számában jelent meg, ahol mintaétrendet is találsz, hogy még könnyebb legyen a diéta.

A magazin tartalmából:

  • Élvezd a csendet!
  • Rák: ki dönt a kezelésről?
  • Moziterápia. Gyógyítanak a filmek, próbáld ki!
  • Jönnek, mennek a frontok, védd ki őket!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top