Egészség

Gombóc a torokban: torokfájás

A téli időszak egyik leggyakoribb panasza a torokfájás. A tünetek kezelésére számos gyógymód létezik, előtte azonban tisztázni kell, honnan is erednek a panaszok.

A torokfájás leggyakoribb oka bakteriális vagy vírusfertőzés. A váladékképződéssel járó torokgyulladás fő kórokozói a sztreptokokkuszok. Ez a baktérium speciális toxint termel, hirtelen lázat, torokfájást, nyelési fájdalmat, érzékeny nyaki nyirokcsomót, rossz közérzetet, émelygést okoz. A garat, a lágy szájpad, a mandulák vörösek és duzzadtak, a bőrön szétszórtan pír észlelhető, különösen a lágyéki és hónalji területen. Fontos kezelni, hiszen a lehetséges szövődmények súlyosak: orrmelléküreg-gyulladás, középfülgyulladás, ízületi és vesegyulladás.

Gombóc a torokban: torokfájás

Felső és alsó légúti fertőzések esetén egyéb tünetekre is számíthatunk: az orrban viszkető érzés, orrdugulás, orrfolyás, garatgyulladás, légcső, gége- és hörghurut. Ezt a betegséget általában vírusok okozzák. Ha a torok és a szájpad viszket, akkor ez a légúti allergiás betegségekre jellemző, de az ételallergiát is kísérheti ez a kellemetlen érzés. Torokkaparás, torokégés gyakran előfordul idült hurutok esetén, melyek hátterében vitaminhiány, vashiány, esetleg reflux állhat. Tipikus tünet, hogy a beteg krákog, így próbál megszabadulni a torokban érzett nyáktól. Mindenféle kezelés előtt számba kell venni a tüneteket, végiggondolva az okokat. Talán egy füstös levegőjű megbeszélés, nagy séta a hidegben, esetleg halszálka a tettes. Fontos jelzés a láz, valamint az egyéb kísérő tünetek: duzzadt mandulák, orrfolyás, szemgyulladás.

Ha csak a torok fáj, bevált módszer a meleg tea, méz, sok folyadék. A fertőtlenítő cukorkák, torokspray-k is alkalmasak a helyi kezelésre. A sós vizes gargarizálás sokat javíthat a helyzeten. Hasonlóan hatásos a kamillatea, a hígított citromlé, ezekkel gargalizálni is érdemes. Jó hatásfokú a fokhagyma, az ecetkúra (egy teáskanál borecet egy pohár vízben, és ezzel naponta háromszor kell gargalizálni). Torokfájás esetén az immunrendszer támogatása az egyik fő cél, hasznos segítség lehet a „szelíd gyógymód”. A homeopátiás szereket az egyéni tünetekre rendelik, ezért kell pontosan megfogalmazni, hogy mit érzünk, azonban létezik homeopátiás komplex szer is a torokfájás tüneteinek kezelésére. Ha két nap után sem vagy jobban, esetleg más kellemetlen tünetek is jelentkeznek, akkor fordulj orvoshoz, aki gyógyszeres kezelést javasol.

A cikkünk a Nők Lapja Egészség októberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Étrend, hogy ne legyél beteg
  • Rák: ki dönt a kezelésről?
  • Moziterápia. Gyógyítanak a filmek, próbáld ki!
  • Jönnek, mennek a frontok, védd ki őket!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top