Egészség

Mézben az egészség: nem is gondolnád, mi mindenre jó!

Az ókorban sebeket kezeltek vele hatásosan, de Kleopátra is alkalmazta szépítőszerként. Nézzük meg, milyen betegségekre ajánlja a tudomány vagy a népi gyógyászat a folyékony aranyat!

A méz számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében, fenntartásában és a kialakult betegségek gyógyításában. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen 24 ásványi anyagból a mézben 22 jelen van.

A mézet nem csupán belsőleg, de külsőleg is lehet alkalmazni. Ma már a szépségápolásban is használják, de borogatásként vagy fürdőkozmetikumként is hatásos a bőr számára.

Minél sötétebb, annál jobb…

Minél sötétebb a méz színe, annál több ásványi anyag van benne. Vitamintartalma sem elhanyagolható, megtalálhatók benne a B1-, B2-, B5-, B6-vitaminok. Ezenkívül tartalmaz még fehérjéket, különböző szerves anyagokat és természetes antibiotikumokat is.

Mézben az egészség: nem is gondolnád mi mindenre jó!


Milyen betegségekre alkalmazhatók a mézek?

A leggyakoribb mézfajták az alábbi betegségek ellen válhatnak be:

  • Nagyanyáink szerint a méznek erős nedvszívó hatása van, ezért alkalmazható kisgyermekek éjszakai ágybavizelése esetén. Ha este, elalvás előtt egy kanál mézzel kínáljuk a gyermeket, nem kell éjszakai balesetre számítani.

    akácméz: erős köhögésre, emésztési panaszokra

  • hársméz: görcsoldó hatású, álmatlanságra, hörghurut ellen
  • fenyőméz: vízhajtó hatású, húgyúti gyulladásokra kiváló
  • eukaliptuszméz: légúti panaszok esetén eredményes, illetve féreghajtó hatása is ismert
  • mantaméz: fájdalomcsillapító, haspuffadásra és emésztési problémákra, valamint epegörcs ellen fogyasztandó
  • gesztenyeméz: növeli az étvágyat, nemi szervi gyulladásra és vérszegénységre javasolják.

Mikor ne fogyassz mézet?

Cukorbetegség, magas koleszterinszint, gyomorsavtúltengés, a belső elválasztású mirigyek túlműködése, kóros elhízás esetén nem szabad mézet fogyasztani, illetve aki allergiás a méhcsípésre, annak is ellenjavallt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top