2017. 08. 18. Ilona

Polip, ciszta, mióma - idegenek a hasüregben

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egy ideig nem adnak jelet a létezésükről. Később, ahogy növögetnek, nyomást, fájdalmat vagy a ciklustól független vérezgetést okozhatnak. A nőgyógyász alapos vizsgálat után megállapítja: ciszta, mióma vagy polip felelős a tünetekért.
2010. 10. 16. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Ha azt a szót hallod, ciszta, nincs ok nagy ijedtségre. A ciszták legtöbbször ártalmatlan, folyadékkal teli, tokkal körülvett tömlők, melyek az egész szervezetben előfordulhatnak. A petefészekciszta valójában sokféle formát foglalhat magába. Valamennyire jellemző, hogy a petefészekben jön létre, de eltérő lehet a kialakulás oka, a ciszta természete és kezelése is. Az esetek döntő többségében savós, sárgás folyadék szaporodik fel benne, amely a tüszőrepedés elmaradásakor keletkezhet a petefészekben. Vannak azonban olyanok is, amelyek csokoládészerű folyadékkal telítődnek, de tartalmazhatnak különböző szövetféleséget is. A ciszták szerencsére a legtöbb esetben jóindulatúak, de ritkábban – különösen a változókor után – másképp is alakulhat, ezért ebben az esetben különösen fontos, hogy időben felismerjék és kezelni tudják a betegséget.

Cisztára utaló jelek

A kisebb, néhány centiméteres ciszták legtöbbször észrevétlenek maradnak. Mivel nem okoznak panaszt, előfordulhat, hogy csak nőgyógyászati vagy kismedencei ultrahangvizsgálatkor fedezik fel a jelenlétüket. A nagyobbak nyomhatják a környező szerveket, feszülést, fájdalmat válthatnak ki mozgás vagy szex közben. Az is lehetséges, hogy a tömlő megcsavarodik, és hirtelen jelentkező, szúró fájdalom hívja fel rá a figyelmet.

Lehet-e kezelni?

A kisebb, egyrekeszes ciszták egy-két hónap alatt általában maguktól is felszívódnak. A négy centiméternél nagyobbakat, amelyek esetleg fájdalmat okoznak, különféle műtéti eljárásokkal lehet eltávolítani. Az egyszerű, folyadékot tartalmazó cisztákat – ultrahangos ellenőrzés mellett – a hüvelyen keresztül szívhatják le. A rövid beavatkozás hátránya, hogy visszamaradhat egy kevés folyadék és a tömlő fala is, így újból telítődhet. Ha a méret, szerkezet indokolttá teszi, hasfalon keresztül, egyéb eljárásokkal távolítható el a ciszta véglegesen.

Polip, ciszta, mióma - idegenek a hasüregben


Mi is az a mióma?

Jóindulatú elváltozások nemcsak a petefészekben, hanem a méhben is kialakulhatnak. A leggyakoribbak a miómák, melyek a méh izomzatában fejlődhetnek ki, egyre növekedve. A méh felszínén, a falában vagy a méhnyálkahártya alatt, a méh üregében terjeszkedhetnek. Kialakulásukban jelenlegi ismereteink szerint elsősorban hormonális tényezők játszhatnak szerepet. Ezt támasztja alá, hogy a változás korában már lassabban növekednek, vagy akár vissza is fejlődhetnek.

Polipok a méhben

A polipok jóindulatú szövetszaporulatok, melyek a méhben is előfordulhatnak. Kialakulásuk oka valójában ismeretlen, de a feltételezések szerint keletkezésükben közrejátszhatnak hormonális, illetve gyulladásos tényezők is. A méhben elhelyezkedő polipok ritkán okoznak tüneteket, de erős menstruációs vagy pecsételő vérzés, fájdalom utalhat a létezésükre. Kezelésük rendszerint méhkaparással vagy endoszkópos eljárással történik. Mivel eltávolítás után kiújulhatnak, rendszeres ellenőrzésre van szükség, annál is inkább, mert – ritkán – rosszindulatúvá válhatnak.

JELEK ÉS KEZELÉS
Ahogy a ciszták esetében, úgy a miómáknál is hasonló a helyzet: a kisebbek még nem adnak jelt magukról. Vannak azonban olyan panaszok, melyek, különösen együttesen, miómára utalhatnak:
•    elhúzódó, fájdalmas havi vérzés vagy vérzéskimaradás
•    hasüregi vagy keresztcsonttájéki fájdalom
•    gyakori vizelési inger vagy épp gátolt hólyagürülés
•    ismétlődő hólyaghurut, esetleg vesemedence-gyulladás
•    székletürítési nehézségek, végbélfájdalom, nyomásérzés
A mióma nagyságától és megközelíthetőségétől függően dől majd el, hogy az orvos milyen kezelést javasol, és hogy a beavatkozás milyen mértékben érinti a méhet és a petefészkeket.

 

Polip, ciszta, mióma - idegenek a hasüregbenA cikkünk a Nők Lapja Egészség augusztusi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Mitől alszunk jobban?
  • Zsírok - barát vagy ellenség?
  • Stroke: három órán múlik
  • Tízórai, uzsonna - 12 egészséges tipp

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 


A Viranti aciklovir hatóanyag-tartalmú gyógyszeres rúd. Vény nélkül megvásárolható a patikákban.


A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg

a kezelőorvosát,

gyógyszerészét!
Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_807121 2010-10-18 10:03

Tudom,az orvosok rögtön a vágást javasolják,

 

Ez igy ahogy van nem igaz.

A cystat citologiai vizsgalattal hatarozzak meg

es ha jo indulatu

obszervaljak es csak akkor javasolnak vagast, ha noni kezd.

Melleslega cysztaknak tobb vallfaja van, amit a laikus nem tud vagy nem is akar tudni.

Egyik masikuk menstruacival tavozik, vagy kifakad, felszivodik minden beavatkozas nelkul.

 

de léteznek alternatív gyógymódok,ki kell először próbálni..

 

Na ettol ovjon mindenkit  a jo Isten!!!!

Eszement agykontrollosok is ezt hasznaljak ki

olyan cysztak eseteben ami maguktol is elmulna.

Ok ezt modszeruk diadalakent,

csodajakent mutatjak be./atkeretezes/

Vannak joindulatu es kevesbe joindulatu cysztak.

 Pl hormonkezeles kiseroje is lehet

ami elmulik a kezeles befejezese utan.

Funkcionalis cystaval is csak akkor foglakoznak, ha meghaladja az atmeroje az 5cm-t.

Torolt_felhasznalo_807121 2010-10-18 09:55

Elszallt az elozo hsz-em

gyo67 2010-10-18 08:55

Bocs,nagy méretű volt a fotó,le kellett kicsinyítenem

 

a bal oldali képen látszik,hogy a felére csökkent a dupla ciszta,a harmadik meg már levált róla és kezd felszívódni.

gyo67 2010-10-18 08:51

képet megint nem lehet csatolni?:-o

gyo67 2010-10-18 08:50

Semmiféle cisztára való jel nem mutatkozott nála,és nem is tudtam volna a létezéséről,ha nem mentem volna a kötelező nőgyógyászati kivizsgálásra amit negyedévente megejtek..Három rekeszes cisztám volt a jobb petefészken.Az orvosom nekem is műtétet javasolt,kértem,hagyja először,hogy próbáljam meg másféle képpen kezelni. Talpmasszázs (naponta) meg napi egy liter cickafark+zsálya+zsúrló+csalán keverékétől 10 !!!! nap alatt már látványos volt a gyógyulás. Itt van róla a "dokumentum"  Fodítva van beszkennelve,vagyis a jobb oldali kép az első UH,míg a  bal oldali a második felvétel.

 

Tudom,az orvosok rögtön a vágást javasolják,de léteznek alternatív gyógymódok,ki kell először próbálni..

Szem 2010-10-17 22:24

Vannak esetek, mikor a cisztás petefészekre nem a műtét a megoldás. Sőt!

NAGYON fontosnak találom, hogy ezt a linket iderakjam:
http://pco-szindroma.hu/index2.html

"A PCOS a leggyakoribb női hormonális és anyagcsere zavar.
A nők hozzávetőlegesen 10%-át érinti."

Az oldalon van önteszt is, valamint érthető leírások, mi lehet a cisztás petefészkek hátterében. Ugyanis a tünetet nem elfedni kell, hanem az okokat kezelni.

N?k Lapja Café 2010-10-17 22:24

Egy ideig nem adnak jelet a létezésükről. Később, ahogy növögetnek, nyomást, fájdalmat vagy a ciklustól független vérezgetést okozhatnak. A nőgyógyász alapos vizsgálat után megállapítja: ciszta, mióma vagy polip felelős a tünetekért.


Tovább a cikkre...