Egészség

Számolj le a kilókkal és élj tovább!

A gömbölyded formákat az aktuális divat nem fogadja el, ám a plusz kilók nem elsősorban esztétikai, hanem egészségügyi problémákat jelenthetnek. Sőt, minél több fölösleges kilót cipel valaki, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki betegség, ami láncreakciót indít el, mert újabb és újabb rendellenességek mutatkozhatnak.

A túlsúly vagy elhízás következtében kialakuló egészségügyi problémák két, nagy- és kis kockázatú csoportba sorolhatóak. A nagy kockázatú betegségek (például magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség, epekövesség, ízületi gyulladás, köszvény, visszér, alvászavarok, érszűkület) kialakulására hatványozottan van esély, ha valaki túl sok pluszkilót cipel. Kis mértékű kockázattal ugyan, de sajnos előfordulhat többféle daganatos megbetegedés, hasnyálmirigy gyulladás, valamint hölgyek esetében meddőség, ami az elhízásra vezethető vissza. Éppen ezért minden érintettnek fontos, hogy tegyen a túlsúly ellen.

Már kicsit elcsépeltnek tűnhet, de valóban ez a kulcsszó: ÉLETMÓDVÁLTÁS.

Számolj le a kilókkal és élj tovább!“Aki maga is megtapasztalta a kilókkal való ádáz küzdelmet, tudja: egyik pillanatról a másikra lehetetlen lefogyni. Látványos változást csakis drasztikus kúrákkal lehet elérni. Ez utóbbiak azonban nem ajánlottak, mert sokkal több a hátrányuk, mint az előnyük. Éppen ezért jól átgondolt életmódváltásra van szükség ahhoz, hogy egy fogyókúra sikeres legyen. Ennek két fő összetevője a mozgás és az étkezés. Persze semmit sem lehet esztelenül elkezdeni. Nagyon fontos például a mozgásforma helyes kiválasztása. Minél több plusz kilót cipel valaki, annál jobban kell vigyáznia sport közben az ízületeire. Az étrend kialakításánál pedig fő szempont az ételek összetevőinek helyes megválasztása, valamint a többszöri – napi 5 alkalom -, kis adagok fogyasztása. Sokaknak eszébe sem jut, de ajánlott minden fogyókúra előtt orvossal konzultálni, és felmérni az egészségi állapotot, hiszen ez is segít a helyes diéta kiválasztásában” – mondja dr. Urai Klára belgyógyász-kardiológus.

Az időhiány a fogyókúra ellensége

Sok esetben a fogyókúra hatékony véghezvitelét az időhiány gátolja, hiszen a napi teendők közé már nehezen fér be a rendszeres mozgás, de legfőképp a fogyókúrás étrend elkészítése. Amikor pedig például egy diétázó hölgynek még a családjára is figyelnie, és nem utolsósorban főznie kell, akkor valóban nem egyszerű az életmódváltás. Ráadásul fogyókúrázni egyedül sokkal nehezebb, mint segítséggel, akár közösségben, ezért jó ideje segít a Zsírégetőklub, amelyen belül fogyókúrás menüt házhoz is lehet rendelni, így nem jelent gondot a diétás étel elkészítése, a napi főzés, illetve a kalóriaszegény alapanyagok beszerzése. Emellett hasonló helyzetben lévő emberekkel és szakértőkkel egyaránt lehet tapasztalatot cserélni, segítséget kérni.

Csökken az életévek száma

Az Oxford Egyetem kutatóinak minden eddiginél átfogóbb, közel egymillió résztvevővel végzett felmérése szerint nemcsak a dohányzás, hanem az elhízás is évekkel csökkentheti életéveink számát. A vizsgálati alanyokat a testtömegindex-értékek alapján sorolták a mérsékelten vagy a súlyosan elhízott kategóriába. Az ötvenhét korábbi tanulmányból származó adatsor elemzése azt mutatta, hogy a felesleges kilók az enyhébb esetekben három, míg a valóban elhízott személyeknél akár tíz évvel is lerövidíthetik a várható élettartamot. Mérsékelt elhízás is megnöveli a korábbi halálozás esélyét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top