Egészség

Frissülj és gyógyulj forrásvízzel!

A forrásvizek összetétele nagyon változatos: némelyik ásványi anyagokban gazdag, míg olyan is akad, amely természetes szénsavtartalommal rendelkezik.

Hőmérsékletük lehet hat, de akár kilencven fok is. Egy azonban közös bennük: erősítik az egészséges szervezetet és gyógyítanak bizonyos betegségeket.

Nem csak fürdésre

A forrásvizeket nemcsak fürdésre használhatjuk. Megfelelő tisztítás után a mélyről fakadó vizeket palackozzák is. A mai háztartásokban már szinte mindenhol megtalálhatók az ásványvizek. Statisztikák szerint manapság átlagosan ötven liter fogy fejenként! Ha végiggondoljuk ez nem is olyan sok, hiszen egy felnőtt embernek körülbelül másfél-két liter folyadékot kell fogyasztani naponta ahhoz, hogy teste harmonikusan működjön.

Az ásványvíz előnye, hogy a víz mellett fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, mindezt könnyen beépíthető formában. Ásványi sók nélkül a folyadék-háztartásunk nem működik megfelelően, az értékes ásványi anyagok biztosításában segíthet az ásvány-, illetve forrásvizek fogyasztása. Mivel hazánkban a konyhasó-fogyasztás túlzott, és számos alapvető élelmiszer is rengeteg sót tartalmaz, érdemes az alacsonyabb nátriumtartalmú vizet választani.

Frissülj és gyógyulj forrásvízzel!

Utóbbinak csak az nevezhető, aminek ásványi-anyag összetételéből vagy valamilyen fizikai tulajdonságából adódóan gyógyhatása van.

Fontos ásványi anyagok a testünkben

  • Magnézium: Szervezetünk 20-28 grammot tartalmaz belőle. A csontozat felépítésében, valamint többek között az izomzat, és idegrendszer működésében játszik fontos szerepet. Ez utóbbi hatása révén javítja a szervezet stressztűrő képességét. Az ajánlott napi bevitel felnőtt korban 300-350 mg.
  • Vas: A vas a vérszegénység elkerülése miatt fontos. Napi ajánlott bevitel felnőtt korban: 10-15 mg.
  • Kalcium: Főként a csontok felépítésében vesz részt, de a véralvadásban és az idegek működésében játszott szerepe sem elhanyagolható. Napi ajánlott bevitel felnőtt korban: 800 mg
  • Kálium: Az ideg és izomműködésben, valamint többek között a sejtek aminosavakkal és cukorral történő ellátásában játszik fontos szerepet, megfelelő fogyasztása hozzájárul a vérnyomás karbantartásához. Napi ajánlott bevitel felnőtt korban: 3,5 g.
  • Nátrium: Számos egyéb funkciója mellett részt vesz a folyadék- és a sav-bázis egyensúly szabályozásában, a cukor és az aminosavak szállításában. Leginkább a konyhasóval jut a szervezetünkbe, a javasolt maximális napi nátriumfogyasztás 5 gramm.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top