Egészség

A zsírréteg egészséges?

A legújabb kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy testünk zsírtartalma az egészségünkre pozitívan ható, máshogy nem pótolható előnyös hatásokkal rendelkezik, amely a várható élettartamon is érezhető.

Eddig az orvostudomány azon az állásponton volt, hogy a testünket borító zsírrétegek hátrányt jelentenek, ám úgy tűnik, ezt most sikerült megcáfolni. Kutatások bizonyították ugyanis, hogy a testzsír növeli az életkedvet és a mentális frissességet, tehát boldoggá tesz.

Régen és ma

Pár évszázaddal ezelőtt a zsírpárnák szexuális vonzerőt és gazdagságot jelentettek, ma – legalábbis az új kutatások szerint – elégedettséget és boldogságot. Az mindenesetre bizonyított tény, hogy a férfiak otthoni párkapcsolataikban egyáltalán nem a vékony nőket részesítik előnyben, bár a társaságban sokkal inkább szeretnek ilyen testalkatú hölgyekkel megjelenni.

És az egészség?

Azt nyilván nem írták felül a kutatások, hogy az egészségre semmiképpen nincs jó hatással a túlsúly: ízületi és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, daganatos betegségek kialakulása – ugyanakkor kérdés, hogy a test zsírtartalma önmagában felelőssé tehető-e minden negatívumért, ami a szervezettel történik. A jelen kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a zsírnak igenis megvan a maga biológiai értelme, de az adatok azt támasztják alá, hogy a testsúly és az elhalálozás kockázata között összefüggés van. Az extrém túlsúlyosak és a kórosan soványak idő előtt lehalálozási aránya rendkívül magas, de nagyobb testsúllyal sok ember él meg az átlagostól jóval nagyobb kort.

A zsírréteg egészséges?

 
Nézd meg a testtömeg-indexed!

Egy amerikai tanulmány nemrégiben arról számolt be, hogy 25 és 30 közötti testtömeg-indexszel rendelkező férfiak számíthatnak a leghosszabb életre. A zsírsejtek feladata jóval több annál, semmint hogy csupán a felesleges zsírt tárolja. Michael Lazar, a Philadelphiai Egyetem Diabétesz-Központjának munkatársa szerint a zsírsejtek közvetlen irányítói a test anyagcseréjének: a zsírsejtekben ugyanis olyan receptorok találhatók, amelyek a szervezet inzulin-érzékenységénél játszanak fontos szerepet. Amennyiben hiányzik a zsír, lehetetlenné válik a cukor és a zsír a vérből való kiválasztása, ami végső soron szintén diabéteszhez vezethet.

Forrás: www.welt.de

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top